Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kurczak inaczej niż zwykle , proste i efektowne nawet na przyjęcie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4826
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 947
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9219
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4826
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 947
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9219
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1363
Składniki
Filet y opłukać i osuszyć, przekroić w poprzek, grubsze kawałki rozciąć jeszcze na dwa filety. W sumie otrzymamy 6 płatków mięsa. Jeżeli filety będą z polędwiczkami to nawet osiem :) Z dwóch łyżek oleju i przypraw (po łyżeczce każdej) zrobić marynatę, w której otaczamy mięso , zostawiamy w lodówce na min 30 minut.
Szpinak myjemy, suszymy , dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, dusimy na oleju ok. 10 minut. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Ser żółty pokroić na paski.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Kroimy na sześć prostokątów (ok. 12x16cm:)), nacinamy pod kątem po bokach. Na ciasto kładziemy mięso, przykrywamy szpinakiem, układamy kilka pasków sera i całość zawijamy w ciasto przeplatając paski na zmianę z prawej i lewej strony. Po wierzchu ciasto smarujemy delikatnie mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Podajemy gorące !