Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kurczak inaczej niż zwykle , proste i efektowne nawet na przyjęcie
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5824
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14788
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 315
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5824
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14788
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 315
Składniki
Filet y opłukać i osuszyć, przekroić w poprzek, grubsze kawałki rozciąć jeszcze na dwa filety. W sumie otrzymamy 6 płatków mięsa. Jeżeli filety będą z polędwiczkami to nawet osiem :) Z dwóch łyżek oleju i przypraw (po łyżeczce każdej) zrobić marynatę, w której otaczamy mięso , zostawiamy w lodówce na min 30 minut.
Szpinak myjemy, suszymy , dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, dusimy na oleju ok. 10 minut. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Ser żółty pokroić na paski.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Kroimy na sześć prostokątów (ok. 12x16cm:)), nacinamy pod kątem po bokach. Na ciasto kładziemy mięso, przykrywamy szpinakiem, układamy kilka pasków sera i całość zawijamy w ciasto przeplatając paski na zmianę z prawej i lewej strony. Po wierzchu ciasto smarujemy delikatnie mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Podajemy gorące !