Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini kotleciki mięsno - ryżowe

Mini kotleciki mięsno - ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3560

Dodano:

Odsłon: 2582

Mini kotleciki/kulki z mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Takie na jeden kęs.

Składniki

  • ok. 300g schabu wieprzowego
  • 0,5szkl. suchego ryżu
  • 1 łyżeczka osu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini kotleciki mięsno - ryżowe

Przygotowanie

  1. Ryż przesypałam do garnka, zalałam go ok. 1 szklanką wody, lekko osoliłam i ugotowałam. Odstawiłam go do wystygnięcia. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam, a następnie zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam wystudzony ryż, majonez, musztardę i sos sojowy. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam dokładnie, żeby wszystkie składniki równo się rozmieściły. Ręką odrywałam małe porcje masy mięsno - ryżowej i formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczałam je w bułce tartej i odkładałam na talerz. Gdy ulepiłam wszystkie kotleciki, rozgrzałam trochę oleju na dużej patelni i włożyłam kuleczki. Smażyłam je na rumiano ze wszystkich stron, po czym wyłożyłam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju. Kotleciki podałam na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń