Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini kotleciki/kulki z mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Takie na jeden kęs.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 54
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27716
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 37
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 54
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27716
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 37
Składniki
Ryż przesypałam do garnka, zalałam go ok. 1 szklanką wody, lekko osoliłam i ugotowałam. Odstawiłam go do wystygnięcia. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam, a następnie zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam wystudzony ryż, majonez, musztardę i sos sojowy. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam dokładnie, żeby wszystkie składniki równo się rozmieściły. Ręką odrywałam małe porcje masy mięsno - ryżowej i formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczałam je w bułce tartej i odkładałam na talerz. Gdy ulepiłam wszystkie kotleciki, rozgrzałam trochę oleju na dużej patelni i włożyłam kuleczki. Smażyłam je na rumiano ze wszystkich stron, po czym wyłożyłam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju. Kotleciki podałam na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki.