Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini kotleciki/kulki z mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Takie na jeden kęs.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253666
Polecam.
Odsłon: 1476
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253666
Polecam.
Odsłon: 1476
Składniki
Ryż przesypałam do garnka, zalałam go ok. 1 szklanką wody, lekko osoliłam i ugotowałam. Odstawiłam go do wystygnięcia. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam, a następnie zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam wystudzony ryż, majonez, musztardę i sos sojowy. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam dokładnie, żeby wszystkie składniki równo się rozmieściły. Ręką odrywałam małe porcje masy mięsno - ryżowej i formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczałam je w bułce tartej i odkładałam na talerz. Gdy ulepiłam wszystkie kotleciki, rozgrzałam trochę oleju na dużej patelni i włożyłam kuleczki. Smażyłam je na rumiano ze wszystkich stron, po czym wyłożyłam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju. Kotleciki podałam na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki.