Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini paszteciki przygotujesz z gotowego ciasta francuskiego, a do farszu możesz użyć ugotowane mięso z kurczaka, np. z rosołu. Idealne jako przekąska, a także dodatek do zupy!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj aż się zeszkli, a potem dodaj marchewkę i pietruszkę. Posól. Podsmażaj tak długo aż warzywa zrobią się miękkie.
Ugotowane mięso z kurczaka drobno posiekaj. Możesz też zmielić w maszynce. Dodaj do miski. Przełóż podsmażone warzywa i ser tarty, dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, natkę pietruszki i pieprz. Całość wymieszaj, tworząc zwarty farsz.
Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub wykrawaczki wytnij okrągłe krążki o średnicy około 6-7 centymetrów. Ważne, aby było ich parzyście. W połowie kółek wytnij mniejszą foremką środek, aby pozostał sam pierścień. Na pełnych kółkach ułóż po łyżce farszu. Nałóż pierścień, dociskając boki dokładnie.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz mini paszteciki około 20 minut aż do zarumienienia.