Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole – danie wywodzące się z kuchni podhalańskiej – to rodzaj placków ziemniaczanych, które przygotowuje się nie z surowych, lecz z gotowanych ziemniaków. Można więc wykorzystać nadmiar warzyw ugotowanych poprzedniego dnia do obiadu. Jest to nawet wskazane, bo właśnie takie ziemniaki sprawdzą się najlepiej jako baza ciasta. W oryginalnych przepisach łączy się je ze zsiadłym mlekiem, ale ponieważ dziś to rzadko spotykany produkt (i nie sposób uzyskać go w domowych warunkach, z pasteryzowanego mleka z kartonu), można zastąpić go maślanką lub kefirem. Moskole można zaserwować z rozmaitymi dodatkami. W klasycznym wariancie była to bryndza i skwarki. Może to być jednak np. sos z leśnych grzybów. Pierwotnie moskole pieczono na blasze w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Z równie dobrym skutkiem smaży się je na patelni.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 311
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 461
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1171
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 311
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 461
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1171
Składniki
Przygotuj purée z ugotowanych w osolonej wodzie i przestudzonych ziemniaków – przeciśnij je przez praskę, zmiel w maszynce do mięsa lub po prostu rozgnieć dokładnie tłuczkiem.
Połącz ziemniaki z maślanką i mąką. Na tym etapie możesz też dodać jajko (rzadko pojawia się w starych przepisach). Wymieszaj składniki na jednolitą masę (choć będzie się kleić do rąk, nie dosypuj więcej mąki!). Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zwilżając dłonie olejem, uformuj z masy ziemniaczanej podobnej wielkości kulki, a z nich – dość grube, okrągłe placuszki.
Rozgrzej olej na patelni (na palniku o średniej mocy). Obsmaż placki na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron. Usmażone moskole układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Moskole podawaj gorące z wybranymi dodatkami, np. pokruszoną bryndzą i skwarkami z wędzonego boczku.