Do góry

Przekąski Przepis na:

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 870 Ocena: 17777

Dodano:

Odsłon: 279

Śródziemnomorskie smaki!

Składniki

  • mule 1 kg
  • szalotka 3 szt
  • Czosnek 3-5 ząbków
  • Chili
  • Oliwa z oliwek
  • Wino białe wytawne- 2/3 szklanki
  • Natka pietruszki
  • Ziele angielskie 3 szt, liść laurowy 2 szt
  • do podania grzanki z bagietki, pomidorki koktajlowe
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mule w białym winie

Przygotowanie

  1. Opłukałam mule. Tradycyjnie wyrzuca się te, które są otwarte. Posiekałam szalotki i czosnek.

  2. W trzy litrowym garnku zeszkliłam szalotki na oliwie i dodałam posiekany czosnek, liście i ziele i chili. Wykorzystałam ten czas i dodałam gałązkę pomidorków koktajlowych- lekko się podsmażyły i ją wyjęłam. Podkręciłam gaz do maksimum, wrzuciłam mule, podlałam winem i przykryłam pokrywką. Dusiłam około 8- 10 minut. Mule się otworzą a wino odparuje. Gotowe można posypać natką pietruszki.
    Oczywiście tych muli, które się nie otworzą tez się nie podaje.

  3. Podałam z obsmażonymi na oliwie grzankami posmarowanymi kawałkiem czosnku. Mule wyjada się "szczypczykami" z muszli a sos grzankami.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 lipca Następne smakołyki których nie jadłam,wyglądają pysznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Lubię, ja czasem całą szklankę wina dodaję ;) Do ośmiorniczek się jeszcze kiedyś przekonam :D Odpowiedzi: 26 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń