Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Najsmaczniejsze jajka faszerowane
  • Przekąski
  • Przepis na

Najsmaczniejsze jajka faszerowane

20.05.2025 Odsłon: 97491
5.0 (101 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Jajka faszerowane to klasyczna przekąska, która niemal zawsze pojawia się na wielkanocnym stole, ale równie dobrze sprawdza się jako zimna przystawka na domowych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Ich największym atutem jest prostota wykonania i możliwość swobodnego modyfikowania nadzienia – od klasycznych wariantów z majonezem i żółtkiem, po bardziej wyrafinowane wersje z grzybami, wędliną czy warzywami. Przepis na najsmaczniejsze jajka faszerowane, który przedstawiamy, wyróżnia się wyjątkowo kremowym farszem, pełnym aromatycznych dodatków. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Prosty przepis na jajka faszerowane  

Przygotowanie jajek faszerowanych według naszego przepisu nie jest trudne, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które wpływają na smak i wygląd dania. Przede wszystkim jajka gotuj dokładnie 8 minut od momentu zagotowania wody – to idealny czas, by uzyskać w pełni ścięte, ale nie przesuszone żółtka, które będą łatwe do rozgniecenia i dobrze połączą się z resztą składników farszu. Po ugotowaniu koniecznie zalej je zimną wodą – dzięki temu szybciej się wystudzą i łatwiej będzie je obrać bez uszkadzania białek. 

W przypadku pieczarek ważne jest, by pokroić je drobno lub zetrzeć na tarce, a następnie dobrze podsmażyć, aż całkowicie odparują – w przeciwnym razie farsz może być zbyt wodnisty. Cebulę najlepiej zeszklić osobno lub razem z pieczarkami na maśle – to tłuszcz, który dodaje smaku i sprawia, że warzywa są delikatniejsze. Pamiętaj też, aby dobrze doprawić farsz do jajek faszerowanych. – pieprz ziołowy i czarny, sól i koperek to podstawowe przyprawy, ale możesz też dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub suszonego czosnku. Dzięki temu ten przepis na Wielkanoc podbije podniebienia wszystkich. 

Do farszu najlepiej dodać tylko tyle majonezu, by masa była kremowa, ale nie zbyt rzadka – zwykle wystarczą 1–2 łyżki. Jeśli chcesz, by jajka faszerowane pieczarkami były bardziej wyraziste, możesz użyć majonezu o ostrzejszym smaku lub połączyć go pół na pół z jogurtem greckim. Gotowy farsz nakładaj ostrożnie do białek – najlepiej łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, jeśli zależy ci na estetyce. 

Jajka faszerowane na Wielkanoc – nowoczesne odmiany 

Jajka faszerowane na Wielkanoc to klasyk, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ich nowoczesne wersje – bardziej wyraziste w smaku i ciekawe w formie. Doskonałym przykładem jest farsz z łososia wędzonego – wystarczy wymieszać go z odrobiną serka śmietankowego, koperkiem i sokiem z cytryny, a uzyskamy kremowy, lekko słony i bardzo elegancki dodatek do jajek. Jajka faszerowane łososiem świetnie komponują się z dekoracją z rukoli lub kiełków. 

Popularnym pomysłem jest także farsz z tuńczykiem – najlepiej sprawdza się tu tuńczyk w sosie własnym, odsączony i wymieszany z majonezem, odrobiną musztardy i drobno posiekaną cebulką. Taki farsz jest pożywny i ma wyrazisty smak, dlatego dobrze go zbalansować dodatkiem np. świeżego ogórka lub koperku. Można też dodać do jajek faszerowanych tuńczykiem odrobinę kaparów, jeśli lubisz wyraziste, śródziemnomorskie nuty. 

Z kolei dla wielbicieli klasycznych wędlin ciekawą alternatywą są jajka faszerowane szynką. Posiekana drobno wędlina, majonez, trochę startego sera żółtego i szczypta pieprzu wystarczą, aby uzyskać przyjemnie kremowy i domowy farsz. Nowoczesnym, wegetariańskim pomysłem będą też jajka faszerowane awokado – wystarczy rozgnieść je z sokiem z limonki, doprawić solą i czosnkiem, a następnie połączyć z żółtkami na lekki, zielony farsz. Jak widzisz, takie jajka mogą być przepisem na przekąskę w różnych wariantach. 

Jak podać półmisek świąteczny z jajkami faszerowanymi? 

Półmisek z jajkami faszerowanymi warto podać w sposób elegancki i apetyczny – najlepiej na dużym, ozdobnym talerzu lub desce wyłożonej liśćmi sałaty lub rukoli. Dekoracja z pomidorków koktajlowych i koperku nie tylko pięknie wygląda, ale też dodaje świeżości i koloru gotowej przystawce. Poza tym każde jajko można udekorować gałązką koperku, plasterkiem rzodkiewki lub ćwiartką pomidorka koktajlowego, co doda koloru i świeżości. Dla lepszego efektu wizualnego dobrze jest ułożyć jajka w okręgu lub w formie spiralnej kompozycji. Całość można posypać świeżo mielonym pieprzem lub drobno posiekanym szczypiorkiem tuż przed podaniem. Dzięki temu nawet prosta przystawka nabierze świątecznego charakteru. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 54

> 60 min >60 min
1
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Kolorowe placuszki

Przekąski Kolorowe placuszki

Kolorowe placuszki to po prostu placuszki z drobiu i różnych dodatków, bardzo...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2672

do 30 min 30 min
18
konhambos
konhambos
Dania główne

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Dania główne Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Mięta
  • Chleby

Odsłon: 140

> 60 min >60 min
18
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 375

do 30 min 30 min
3

Przepis dnia

slodkisentyment
slodkisentyment
Desery

Ciasto WIOSNA

Desery Ciasto WIOSNA

Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo te...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta

Odsłon: 9864

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40473

do 60 min 60 min
113
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 54

> 60 min >60 min
1
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Kolorowe placuszki

Przekąski Kolorowe placuszki

Kolorowe placuszki to po prostu placuszki z drobiu i różnych dodatków, bardzo...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2672

do 30 min 30 min
18
konhambos
konhambos
Dania główne

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Dania główne Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Mięta
  • Chleby

Odsłon: 140

> 60 min >60 min
18
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 375

do 30 min 30 min
3

Przepis dnia

slodkisentyment
slodkisentyment
Desery

Ciasto WIOSNA

Desery Ciasto WIOSNA

Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo te...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta

Odsłon: 9864

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40473

do 60 min 60 min
113
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Najsmaczniejsze jajka faszerowane
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 12 jaj
  • 300 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • ok 100 ml majonezu
  • ok 300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych
  • sól, czarny i ziołowy pieprz
  • mały pęczek koperku
Sposób przygotowania:
1

Ugotuj jajka w osolonej wodzie i gotuj 8 minut od momentu wrzenia. Następnie odlej gorącą wodę i zalej zimną, aby jajka szybko wystygły. Ostudzone jajka obierz i przekrój na połówki. Ostrożnie wyjmij żółtka, umieść w misce i rozgnieć widelcem.

2

Pieczarki oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Obraną cebulkę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Chwilę podsmażaj cebulkę, aż stanie się miękka, po czym dorzuć pieczarki, dopraw solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i duś na średnim ogniu, aż płyn z grzybów odparuje. Odstaw do przestudzenia.

3

Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej i przełóż do żółtek, dodaj duszone pieczarki, 1-2 łyżki majonezu i posiekany świeży koperek. Dokładnie wymieszaj farsz. Nabieraj łyżką porcje farszu i delikatnie nadziewaj białka jaj, uważając, aby ich nie uszkodzić. Odkładaj połówki jaj na półmisek.

4

Na każdym jajku ułóż plasterek pomidora, małą porcję majonezu i mini gałązkę świeżego koperku. Jeśli przystawka ma być bardziej chrupiąca, zamień pomidorki na rzodkiewki. Najlepsze jajka faszerowane serwuj zaraz po przygotowaniu, a nadmiar przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki