Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane to klasyczna przekąska, która niemal zawsze pojawia się na wielkanocnym stole, ale równie dobrze sprawdza się jako zimna przystawka na domowych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Ich największym atutem jest prostota wykonania i możliwość swobodnego modyfikowania nadzienia – od klasycznych wariantów z majonezem i żółtkiem, po bardziej wyrafinowane wersje z grzybami, wędliną czy warzywami. Przepis na najsmaczniejsze jajka faszerowane, który przedstawiamy, wyróżnia się wyjątkowo kremowym farszem, pełnym aromatycznych dodatków.
Przygotowanie jajek faszerowanych według naszego przepisu nie jest trudne, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które wpływają na smak i wygląd dania. Przede wszystkim jajka gotuj dokładnie 8 minut od momentu zagotowania wody – to idealny czas, by uzyskać w pełni ścięte, ale nie przesuszone żółtka, które będą łatwe do rozgniecenia i dobrze połączą się z resztą składników farszu. Po ugotowaniu koniecznie zalej je zimną wodą – dzięki temu szybciej się wystudzą i łatwiej będzie je obrać bez uszkadzania białek.
W przypadku pieczarek ważne jest, by pokroić je drobno lub zetrzeć na tarce, a następnie dobrze podsmażyć, aż całkowicie odparują – w przeciwnym razie farsz może być zbyt wodnisty. Cebulę najlepiej zeszklić osobno lub razem z pieczarkami na maśle – to tłuszcz, który dodaje smaku i sprawia, że warzywa są delikatniejsze. Pamiętaj też, aby dobrze doprawić farsz do jajek faszerowanych. – pieprz ziołowy i czarny, sól i koperek to podstawowe przyprawy, ale możesz też dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub suszonego czosnku. Dzięki temu ten przepis na Wielkanoc podbije podniebienia wszystkich.
Do farszu najlepiej dodać tylko tyle majonezu, by masa była kremowa, ale nie zbyt rzadka – zwykle wystarczą 1–2 łyżki. Jeśli chcesz, by jajka faszerowane pieczarkami były bardziej wyraziste, możesz użyć majonezu o ostrzejszym smaku lub połączyć go pół na pół z jogurtem greckim. Gotowy farsz nakładaj ostrożnie do białek – najlepiej łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, jeśli zależy ci na estetyce.
Jajka faszerowane na Wielkanoc to klasyk, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ich nowoczesne wersje – bardziej wyraziste w smaku i ciekawe w formie. Doskonałym przykładem jest farsz z łososia wędzonego – wystarczy wymieszać go z odrobiną serka śmietankowego, koperkiem i sokiem z cytryny, a uzyskamy kremowy, lekko słony i bardzo elegancki dodatek do jajek. Jajka faszerowane łososiem świetnie komponują się z dekoracją z rukoli lub kiełków.
Popularnym pomysłem jest także farsz z tuńczykiem – najlepiej sprawdza się tu tuńczyk w sosie własnym, odsączony i wymieszany z majonezem, odrobiną musztardy i drobno posiekaną cebulką. Taki farsz jest pożywny i ma wyrazisty smak, dlatego dobrze go zbalansować dodatkiem np. świeżego ogórka lub koperku. Można też dodać do jajek faszerowanych tuńczykiem odrobinę kaparów, jeśli lubisz wyraziste, śródziemnomorskie nuty.
Z kolei dla wielbicieli klasycznych wędlin ciekawą alternatywą są jajka faszerowane szynką. Posiekana drobno wędlina, majonez, trochę startego sera żółtego i szczypta pieprzu wystarczą, aby uzyskać przyjemnie kremowy i domowy farsz. Nowoczesnym, wegetariańskim pomysłem będą też jajka faszerowane awokado – wystarczy rozgnieść je z sokiem z limonki, doprawić solą i czosnkiem, a następnie połączyć z żółtkami na lekki, zielony farsz. Jak widzisz, takie jajka mogą być przepisem na przekąskę w różnych wariantach.
Półmisek z jajkami faszerowanymi warto podać w sposób elegancki i apetyczny – najlepiej na dużym, ozdobnym talerzu lub desce wyłożonej liśćmi sałaty lub rukoli. Dekoracja z pomidorków koktajlowych i koperku nie tylko pięknie wygląda, ale też dodaje świeżości i koloru gotowej przystawce. Poza tym każde jajko można udekorować gałązką koperku, plasterkiem rzodkiewki lub ćwiartką pomidorka koktajlowego, co doda koloru i świeżości. Dla lepszego efektu wizualnego dobrze jest ułożyć jajka w okręgu lub w formie spiralnej kompozycji. Całość można posypać świeżo mielonym pieprzem lub drobno posiekanym szczypiorkiem tuż przed podaniem. Dzięki temu nawet prosta przystawka nabierze świątecznego charakteru.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10271
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 90
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 77
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 855
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10271
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 90
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 77
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 855
Składniki
Ugotuj jajka w osolonej wodzie i gotuj 8 minut od momentu wrzenia. Następnie odlej gorącą wodę i zalej zimną, aby jajka szybko wystygły. Ostudzone jajka obierz i przekrój na połówki. Ostrożnie wyjmij żółtka, umieść w misce i rozgnieć widelcem.
Pieczarki oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Obraną cebulkę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Chwilę podsmażaj cebulkę, aż stanie się miękka, po czym dorzuć pieczarki, dopraw solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i duś na średnim ogniu, aż płyn z grzybów odparuje. Odstaw do przestudzenia.
Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej i przełóż do żółtek, dodaj duszone pieczarki, 1-2 łyżki majonezu i posiekany świeży koperek. Dokładnie wymieszaj farsz. Nabieraj łyżką porcje farszu i delikatnie nadziewaj białka jaj, uważając, aby ich nie uszkodzić. Odkładaj połówki jaj na półmisek.
Na każdym jajku ułóż plasterek pomidora, małą porcję majonezu i mini gałązkę świeżego koperku. Jeśli przystawka ma być bardziej chrupiąca, zamień pomidorki na rzodkiewki. Najlepsze jajka faszerowane serwuj zaraz po przygotowaniu, a nadmiar przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.