Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki owsiane

Naleśniki owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 150

Zdrowe i pożywne danie , dzięki zastosowaniu mąki owsianej , która jest bogata w błonnik oraz witaminy z grupy B.

Składniki

  • Mąka owsiana 11/3 szklanki
  • Mąka pszenna 3/4 szklanki
  • Mleko 2 % 1 szklanka
  • Woda mineralna gazowana 1/2 szklanki
  • Jajka kurze 2 szt
  • Cukier kryształ 10 dag
  • Ser twarogowy 350g 1/2 opakowania
  • Dżem brzoskwiniowy 270g 1/2 słoiczka
  • Bita śmietana jeżeli ktoś chce lub dowolny sok do polania
  • Olej rzepakowy 1/3 szklanki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki owsiane

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać.Jajka wybić do garnka dodać cukier i robotem utrzeć na puszysto.Dalej ucierając dodawać na zmianę mleko wodę oraz mąkę do wyczerpania składników.Na końcu dodać olej.Gdy ciasto będzie miało jednolitą masę odstawić aby odpoczęło.Gdyby było gęste i nie chciało się dobrze rozprowadzać po patelni dodać trochę mleka.

  2. Patelnię do smażenia naleśników rozgrzać, wlewać cienkim strumieniem rozprowadzając go po patelni.Piec na rumiano z obu stron.

  3. Wystudzone placki smarować do połowy serkiem ,ułożyć pasek dżemu i składać na kopertę.Ja nie słodziłam serka, jeżeli ktoś lubi słodko to musi go posłodzić.

  4. Podawać z bitą śmietaną ,sokiem lub cukrem pudrem.Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń