Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z serem, pachnące cynamonem, wanilią i skórką z pomarańczy Jedni przyrządzają je na śniadanie, inni podają jako deser, a co niektórzy serwują na obiad :)
patelnia do nalesników, duża miska, maszynka do mielenia, trzepaczka do ciasta
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242727
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242727
Składniki
Ciasto: Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło dno. Naleśniki powinny być cienkie, elastyczne i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
Farsz: Twaróg przepuścić przez maszynkę. Utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na gładką masę. Ewentualnie dodać odrobinę śmietanki dla kremowej konsystencji. Rodzynki zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić,wystudzić. Dokładnie wymieszać z serem, dodać kroplę/dwie ulubionego olejku lub skórki pomarańczowej.
Każdy naleśnik smarować farszem z jednej strony, zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać masło. Naleśniki smażyć z obu stron. Powinny być złociste i chrupiące. Gorące wykładać na półmisek i posypać odrobiną cynamonu.