Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najprostsze, bez surowizny :) kiedy zjałoby się coś egzotycznego, ale kubki smakowe polskie takie, że hoho :) i można zabrać na drugi dzień do pracy
Ryż:
Płuczę pod bieżącą wodą.
Gotuję 10 minut, 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody.
Wyłączam grzanie, przykrywam i zostawiam (na żeliwnym rozgrzanym palniku) aż całkiem zmięknie wypijając całą wodę (30-50 minut).
Ryż musi być letni (temperatura ciała), bo zbyt ciepły rozrywa wodorosty, a zimny kiepsko się rozprowadza.
Ryba:
Łososia piekę w japońskiej marynacie tare (no prawie, po prostu mieszam łyżkę miodu z dwiema łyżkami sosu sojowego). Na wierzch kładę gałązkę rozmarynu i wstawiam do piekarnika na 20 minut 180 stopni.
Korzystam też czasem z prostej, zdrowej wersji marynaty "marynata tare prawie japońska" a przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html
Warzywa:
Na talerzyku przygotowuję sobie.
Avocado kroję w słupki.
Ogórka razem ze skórką kroję w cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do ziemniaków.
Maki:
Na desce drewnianej rozkładam nori, prążkami pionowo, błyszczącą stroną do deski.
Kładę ryż na płacie nori. Przy prawym brzegu od dolnego krańca do 3/4 wysokości (1/4 płatu nori zostawiam do sklejenia).
Łopatką do naleśników nakładam i rozprowadzam ryż dociskając (jakbym wielką kanapkę grubo smarowała masłem) od prawej do lewej.
W poziomie na całej szerokości układam paski (zaczynając od dołu do ok. połowy wysokości): ogórek, avokado, łosoś, ogórek grubo podwójnie, avokado.
Zawijam jak naleśnik, ale ciasno, dość mocno, ale uważnie (żeby nie porwać nori) dociskam. Zatrzymuję się, gdy zostaje ok 1-2 cm wolnego nori. Moczę pędzel (taki do ciasta), w letniej wodzie i smaruję brzeg - jak brzegi koperty klejem. Zwijam do końca, a nawilżony brzeg działa jak klej w kopertach. Układam "naleśnik sushi" sklejeniem do dołu na talerzu.
Po zrobieniu wszystkich "naleśników sushi", kroję je w grube plastry - porcje i układam na talerzu.
Do naczynia obok nalewam sos sojowy tamari, w którym można zamoczyć maki.
Pyszne, takie polskie, proste sushi :))
Dobrze ugotowany ryż jest podstawą udanego sushi. To od specjalnego ryżu do s...
Odsłon: 1176
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 56
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 31
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 276
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 129
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 258
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 130
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 56
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 31
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 276
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 129
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 258
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 130
Składniki
Ryż: Płuczę pod bieżącą wodą. Gotuję 10 minut, 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Wyłączam grzanie, przykrywam i zostawiam (na żeliwnym rozgrzanym palniku) aż całkiem zmięknie wypijając całą wodę (30-50 minut). Ryż musi być letni (temperatura ciała), bo zbyt ciepły rozrywa wodorosty, a zimny kiepsko się rozprowadza.
Ryba: Łososia piekę w japońskiej marynacie tare (no prawie, po prostu mieszam łyżkę miodu z dwiema łyżkami sosu sojowego). Na wierzch kładę gałązkę rozmarynu i wstawiam do piekarnika na 20 minut 180 stopni. Korzystam też czasem z prostej, zdrowej wersji marynaty "marynata tare prawie japońska" a przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html
Warzywa: Na talerzyku przygotowuję sobie. Avocado kroję w słupki. Ogórka razem ze skórką kroję w cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do ziemniaków.
Maki: Na desce drewnianej rozkładam nori, prążkami pionowo, błyszczącą stroną do deski. Kładę ryż na płacie nori. Przy prawym brzegu od dolnego krańca do 3/4 wysokości (1/4 płatu nori zostawiam do sklejenia). Łopatką do naleśników nakładam i rozprowadzam ryż dociskając (jakbym wielką kanapkę grubo smarowała masłem) od prawej do lewej. W poziomie na całej szerokości układam paski (zaczynając od dołu do ok. połowy wysokości): ogórek, avokado, łosoś, ogórek grubo podwójnie, avokado. Zawijam jak naleśnik, ale ciasno, dość mocno, ale uważnie (żeby nie porwać nori) dociskam. Zatrzymuję się, gdy zostaje ok 1-2 cm wolnego nori. Moczę pędzel (taki do ciasta), w letniej wodzie i smaruję brzeg - jak brzegi koperty klejem. Zwijam do końca, a nawilżony brzeg działa jak klej w kopertach. Układam "naleśnik sushi" sklejeniem do dołu na talerzu.
Po zrobieniu wszystkich "naleśników sushi", kroję je w grube plastry - porcje i układam na talerzu. Do naczynia obok nalewam sos sojowy tamari, w którym można zamoczyć maki. Pyszne, takie polskie, proste sushi :))
Przepisy Przekąski
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Oryginalny langosz
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako...
Odsłon: 4326
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 28026