Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.
Makaron z twarogiem i boczkiem - takie specjały serwowała moja babcia i mama...
Odsłon: 4709
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 8878
Makaron z twarogiem i boczkiem - takie specjały serwowała moja babcia i mama...
Odsłon: 4709
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 8878
Składniki
Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
. Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).
Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).
Przepisy Przekąski
Przekąski
Szpinak w cieście francuskim
Przekąski
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SERKIEM STRACCIATELLA
Przekąski
Kalafior w cieście
Przekąski
Grillowane mini kebaby
Szpinak w cieście francuskim
Jeśli nie wiesz, co przygotować na domówkę z przyjaciółmi lub szybką przekąsk...
Odsłon: 2056
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SERKIEM STRACCIATELLA
Kto lubi placki ziemniaczane ? podam dziś przepis na placki z dodatkiem serka...
Odsłon: 168