Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 44
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4299
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2581
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3811
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 44
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4299
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2581
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3811
Składniki
Soczewicę gotuje się do miękkości aż woda się wchłonie, w proporcjach 2 razy więcej wody/ buliony niż ziarna. Użyłam kostki rosołowej. Do soczewicy dodaje się startą cebulę i czosnek, chili , kumin i kolendrę. Użyłam malaksera.
Teraz można dodać posiekana kolendrę, jajo i bułkę tartą. Około dwa razy więcej niż objętość jaja. Masa powinna być gęsta i jeszcze się zestali. Odstawiamy masę. Uformowane paluszki ściśle obtacza się w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Jeśli jeszcze są wilgotne to trzeba jeszcze raz obtoczyć aby utworzyła się panierka. Smaży się na rumiano. Oczywiście odkłada się je na chwile na ręczniki papierowe dla odsączenia.
Podałam w domowych chlebkach pita, z sosem ze śmietany, majonezu, tabasco i czosnku. Z sałatą, marynowaną papryką, cebulą, pomidorem.
Smacznego :)