Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Soczewicę gotuje się do miękkości aż woda się wchłonie, w proporcjach 2 razy więcej wody/ buliony niż ziarna. Użyłam kostki rosołowej. Do soczewicy dodaje się startą cebulę i czosnek, chili , kumin i kolendrę. Użyłam malaksera.
Teraz można dodać posiekana kolendrę, jajo i bułkę tartą. Około dwa razy więcej niż objętość jaja. Masa powinna być gęsta i jeszcze się zestali. Odstawiamy masę. Uformowane paluszki ściśle obtacza się w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Jeśli jeszcze są wilgotne to trzeba jeszcze raz obtoczyć aby utworzyła się panierka. Smaży się na rumiano. Oczywiście odkłada się je na chwile na ręczniki papierowe dla odsączenia.
Podałam w domowych chlebkach pita, z sosem ze śmietany, majonezu, tabasco i czosnku. Z sałatą, marynowaną papryką, cebulą, pomidorem.
Smacznego :)