Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta buraczana z fetą

Pasta buraczana z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7388

Dodano:

Odsłon: 12679

Dość oryginalne połączenie, ale smak powalający! Słodkie buraki doskonale komponują się ze słoną fetą, do tego świeże zioła oraz chrupiące pistacje. Plusem pasty jest to, iż można ją również wykorzystać jako farsz do pierogów. Polecam!

Składniki

  • 4 buraki
  • 200g sera feta
  • garść posiekanych pistacji
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku (w folii aluminiowej około 60 minut w 180 stopniach) do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 14 września 2013 Moje smaki.Mam podobny przepis na pastę z buraków z serem kozim,czosnkiem,oliwą,przyprawami,ziołami i orzeszkami piniowymi.Takie pasty są przepyszne.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń