Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną

Przepis dnia 2019-03-20
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 1813

Zawsze robię wszelkie pasztety sama, dzięki temu wiem, co się znajduje w ich składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę.

Składniki

  • 1 kg łopatki bez kości
  • 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg)
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • garść suszonej żurawiny
  • pieprz, sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec)oraz mięso z łopatki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić.

    Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy).

    Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca Wygląda pysznie, aż ślinka leci :)
Taki pasztet kroi się czasem grubiej, niż chleb, by smaku nie zgubić ;p Pycha, mniam :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń