„Prawdziwy, dobry pasztet nie może być jak glina – ma być pulchny i puszysty jak krem” twierdzi znana polska restauratorka. W tym celu trzeba nie tylko użyć najwyższej jakości składników, ale też pieczołowicie je połączyć. Przygotuj na święta pyszny, wilgotny, bajecznie kremowy pasztet wielkanocny Magdy Gessler!
Pasztet wielkanocny Magdy Gessler. To będzie hit
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g pręgi wołowej
- 300 g podgardla wieprzowego
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 100 g smalcu gęsiego
- 100 g suszonych grzybów
- 5 jajek
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ niedużego selera
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki pszenne
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g pręgi wołowej
- 300 g podgardla wieprzowego
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 100 g smalcu gęsiego
- 100 g suszonych grzybów
- 5 jajek
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ niedużego selera
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki pszenne
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Etapy przygotowania
Namocz grzyby co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Obierz i pokrój na kawałki włoszczyznę. Mięso obsmaż na smalcu tak, by się zarumieniło (krótko, na dużym ogniu).
Obsmażone mięso, grzyby, włoszczyznę, a także ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk) przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki znalazły się tuż pod jej powierzchnią. Duś je na małym ogniu do miękkości.
Dodaj do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotuj jeszcze kwadrans. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Bułki namocz w wywarze z mięsa.
Wszystkie składniki zmiel starannie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Dodaj do nich żółtka, śmietanę i wyrób na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z mięsną masą, uprzednio dodając sól, gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.
Przełóż masę do natłuszczonych i przyprószonych bułką tartą foremek keksowych. Dla uzyskania na wielkanocnym stole spektakularnego efektu możesz zatopić w masie kilka ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek jajek.
Piecz wielkanocny pasztet Magdy Gessler w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 90 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 101

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 848

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2179
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1461
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 101

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 848

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2179
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1461



Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g pręgi wołowej
- 300 g podgardla wieprzowego
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 100 g smalcu gęsiego
- 100 g suszonych grzybów
- 5 jajek
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ niedużego selera
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki pszenne
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Namocz grzyby co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Obierz i pokrój na kawałki włoszczyznę. Mięso obsmaż na smalcu tak, by się zarumieniło (krótko, na dużym ogniu).
Obsmażone mięso, grzyby, włoszczyznę, a także ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk) przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki znalazły się tuż pod jej powierzchnią. Duś je na małym ogniu do miękkości.
Dodaj do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotuj jeszcze kwadrans. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Bułki namocz w wywarze z mięsa.
Wszystkie składniki zmiel starannie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Dodaj do nich żółtka, śmietanę i wyrób na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z mięsną masą, uprzednio dodając sól, gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.
Przełóż masę do natłuszczonych i przyprószonych bułką tartą foremek keksowych. Dla uzyskania na wielkanocnym stole spektakularnego efektu możesz zatopić w masie kilka ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek jajek.
Piecz wielkanocny pasztet Magdy Gessler w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 90 minut.