Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Prawdziwy, dobry pasztet nie może być jak glina – ma być pulchny i puszysty jak krem” twierdzi znana polska restauratorka. W tym celu trzeba nie tylko użyć najwyższej jakości składników, ale też pieczołowicie je połączyć. Przygotuj na święta pyszny, wilgotny, bajecznie kremowy pasztet wielkanocny Magdy Gessler!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14584
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14584
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Składniki
Namocz grzyby co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Obierz i pokrój na kawałki włoszczyznę. Mięso obsmaż na smalcu tak, by się zarumieniło (krótko, na dużym ogniu).
Obsmażone mięso, grzyby, włoszczyznę, a także ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk) przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki znalazły się tuż pod jej powierzchnią. Duś je na małym ogniu do miękkości.
Dodaj do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotuj jeszcze kwadrans. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Bułki namocz w wywarze z mięsa.
Wszystkie składniki zmiel starannie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Dodaj do nich żółtka, śmietanę i wyrób na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z mięsną masą, uprzednio dodając sól, gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.
Przełóż masę do natłuszczonych i przyprószonych bułką tartą foremek keksowych. Dla uzyskania na wielkanocnym stole spektakularnego efektu możesz zatopić w masie kilka ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek jajek.
Piecz wielkanocny pasztet Magdy Gessler w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 90 minut.