Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Prawdziwy, dobry pasztet nie może być jak glina – ma być pulchny i puszysty jak krem” twierdzi znana polska restauratorka. W tym celu trzeba nie tylko użyć najwyższej jakości składników, ale też pieczołowicie je połączyć. Przygotuj na święta pyszny, wilgotny, bajecznie kremowy pasztet wielkanocny Magdy Gessler!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Namocz grzyby co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Obierz i pokrój na kawałki włoszczyznę. Mięso obsmaż na smalcu tak, by się zarumieniło (krótko, na dużym ogniu).
Obsmażone mięso, grzyby, włoszczyznę, a także ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk) przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by wszystkie składniki znalazły się tuż pod jej powierzchnią. Duś je na małym ogniu do miękkości.
Dodaj do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotuj jeszcze kwadrans. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Bułki namocz w wywarze z mięsa.
Wszystkie składniki zmiel starannie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Dodaj do nich żółtka, śmietanę i wyrób na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z mięsną masą, uprzednio dodając sól, gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.
Przełóż masę do natłuszczonych i przyprószonych bułką tartą foremek keksowych. Dla uzyskania na wielkanocnym stole spektakularnego efektu możesz zatopić w masie kilka ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek jajek.
Piecz wielkanocny pasztet Magdy Gessler w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 90 minut.