Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z gęsi.

Pasztet z gęsi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 13506

Dodano:

Odsłon: 13033

Gesina na naszych stołach jest rzadkim gościem.Od jakiegos czasu powoli wraca do łaski.Mieso gesi jest bardzo kaloryczne ale za to jakie smaczne.Wytopiony smalec gęsi jest bardzo ceniony w medycynie lufowej,swietny na infekcje dróg oddechowych,a maść sporządzona ze smalcu działa rozgrzewająco na bolące stawy.

Składniki

  • gęś połowa
  • wątróbka drobiowa 30 dkg
  • pieprz,sól do smaku
  • jajka 2
  • marchew 2
  • czosnek 2-3 ząbki
  • boczek (surowy) 50 dkag
  • bułka 1
  • gałka muszkatolowa 1-2 łyzeczki
  • cebula 2
  • pietruszka (korzeń) 1
  • majeranek łyzeczka
  • liście laurowe,ziele angielskie
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. gęś włożyć do garnka,zalać zimną wodą dodać listki laurowe,,ziele angielskie,marchew,pietruszkę i 1 cebulę,gotować do miękkości mięsa

  2. boczek wątróbkę i cebulę pokroić i podsmażyć na smalcu

  3. mięso oddzielić od kości i zemlec razem z warzywami,boczkiem i wątróbką (2 razy ),na końcu zemleć namoczona i odciśniętą bułkę,dodać czosnek, jajka,majeranek i świeżo startą gałkę,doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać i włożyc do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bulką tartą,piec do zrumienienia w temp.180 stopni,pasztet wysmienicie smakuje na zimno z zurawiną lub ćwikłą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń