Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piadina to cienki włoski placek z mąki pszennej, zawsze podawany na ciepło. Przekąskę wypełnia się ulubionym farszem, najczęściej serem, mięsem czy wędliną, grzybami, rukolą lub szpinakiem. Piadina z kurczakiem i warzywami to świetna przystawka na imprezę, ale też po prostu pyszna kolacja. W tym wydaniu jest bardzo sycąca, świeża i apetyczna. Przekonaj się, jak zrobić włoską piadinę.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1196
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14793
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 826
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1196
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14793
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 826
Składniki
Rozpocznij od umycia mięsa do farszu. Osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie usuń błony i pokrój w plastry lub grubą kostkę. Przypraw solą i pieprzem, ew. inną, ulubioną przyprawą. Usmaż mięso na oleju na patelni grillowej lub upiecz w rękawie (ok. 50 minut w 190 stopniach).
Przygotuj warzywa do farszu. Paprykę pokrój w paski, cebulę w pióra, ogórki w grube plastry. Jeśli masz ochotę, możesz dodać też np. pomidorki koktajlowe. Odłóż warzywa na później. Zetrzyj ser cheddar.
Piadiny możesz kupić już gotowe w sklepie, ale zachęcamy cię do ich samodzielnego przygotowania. Przesiej mąkę, dodaj smalec i posiekaj na drobne kawałki. Wsyp sól, sodę i mleko (ewentualnie wodę). Wyrabiaj ciasto na elastyczną masę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na ok. 40 minut, aby wyrosło.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na kilka kulek (każda o wadze ok. 135 g). Rozwałkuj na cienki placek. Piecz na suchej i dobrze rozgrzanej patelni, aż widoczne będą bąble. Wówczas przewróć placek na drugą stronę i piecz jeszcze ok. pół minuty. Złóż piadinę na pół.
Środek piadiny wysmaruj majonezem, wyłóż sałatą, następnie wsyp starty ser cheddar, połóż przygotowane wcześniej warzywa i kurczaka. Złóż placek na pół. Włoska piadina z kurczakiem i warzywami jest już gotowa!