Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26166
Dodano: 17.11.2017
Odsłon: 709
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie farszu:
Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek, pieprze, sól. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy.
Wykonanie białej kaszanki w skórze gęsi:
Zdjętą, opłukaną, wyczyszczoną skórą rozkładamy na desce, osuszamy papierowymi ręczniczkami z obu stron.
Nakładamy ostudzony farsz na skórę i zawijamy w rulon. Obszywamy nicią bok i wzdłuż skóry, w razie potrzeby dopełniamy farszem przez jeszcze nie zaszyty bok rulonu i po napełnieniu najlepiej jest niezaszyty bok zawiązać przędzą wędliniarską.
Tak przygotowaną nadzianą w skórę kaszankę nacinamy ostrożnie na górze ostrą żyletką.
Podsmażamy ją z każdej strony na patelni.
Podsmażoną kaszankę wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy podczas pieczenia kilka razy polać wytopionym tłuszczem.
Upieczoną kaszankę podajemy z ukiszonym ogóreczkiem.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Docherro 17 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Cudowna i przepyszna...kradnę przepis:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

bozka44 17 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Specjalnie sie musialam zalogowac, aby stwierdzic, ze narobilas mi takiego smaka jak cholera!! na pewno zrobie, moze do kaszy bym jeszcze dodala jakies kawalki tlustego boczku i sloninki - to tak na marginesie :-) Niesamowite danie ! Bravo Ty ! Napisz no mi jeszcze Mariola, jak sie obdziera ges ze skory :-) i czy to jest trudne... Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 17 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
O ja! To je to! Chcem <3 Normalnie jak z bajki <3 Mariolu, zapisuję się na dania abonamentowe do Ciebie <3 Odpowiedzi: 2 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz