Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebulniki, czyli pieczone pierogi z obłędnym farszem wykonanym na bazie mielonego mięsa wołowego i cebuli. Niezwykle, smaczna, sycąca i efektowna przekąska, która sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez towarzyskich. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można serwować je solo lub z kubkiem czerwonego barszczu jak tradycyjne paszteciki.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 690
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 664
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 690
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 664
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Ciasto na cebulniki: Do dużej miski przesiej mąkę. W osobnej misce połącz mleko z sodą i jajkiem. Składniki wymieszaj. Mokre składniki przelej do mąki. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw, żeby odpoczęło.
Farsz na cebulniki: Cebule pokrój w drobną kostkę i przełóż ją do miski. Dodaj mielone mięso wieprzowe. Składniki dopraw solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszaj.
Ciasto na cebulniki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wytnij krążki. Na każdy z nich nałóż po łyżce nadzienia. Cebulniki lep w taki sam sposób, jak tradycyjne pierogi.
Jajko wbij do miski i rozbełtaj je widelcem.
Cebulniki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj je od góry rozmąconym jajkiem.
Cebulniki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół) przez około 40-45 minut.