Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 136
Dodano: 18.05.2018
Odsłon: 1513
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mąkę przesiać na stolnicę
Dodać na środek żółtko, szczyptę soli i pól szklanki ciepłej wody
Zacząć wyrabiać ciasto
Dodać 2 łyżki roztopionego masła
Gdy ciasto będzie słabo się kleić dodać jeszcze mąki i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne
Ciasto włożyć do miseczki na 3 minuty i przykryć wilgotną ściereczkę
FARSZ
Szpinak umyć i odsączyć na sitku
Na patelni roztopić łyżkę masła
Dodać na patelnię szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek
Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość wyłączyć gaz
W miseczce rozkruszyć biały ser
Szpinak położyć na desce i pociąć na mniejsze kawałki i dodać do sera, całość wymieszać
Posolić/popieprzyć do smaku
Ciasto podzielić na 2 części, jedną cześć schować pod ściereczkę, a drugą wyłożyć na stolnicę
Wałkować ciasto aż będzie cienkie
Szklanką wykrawać okrągłe kształty, na środek ułożyć farsz i ulepić pierogi
Zagotować wodę, lekko osolić wkładać pierogi pojedynczo do garnka
Jak pierogi wypłyną na powierzchnię to wyjmować na talerz, podawać z roztopionym masełkiem zmiksowanym z koperkiem, solą i pieprzem oraz z pokruszonym białym serem
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 18 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Cudnie wyglądają :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kawa-z-mlekiem 18 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Właśnie takiego przepisu na pierogi ze szpinakiem szukałam. Na pewno je zrobię już niebawem. :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz