Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wyglada :) Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie poezją dla żołądka
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4913
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 55
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 52
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 180
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4913
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 55
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 52
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 180
Składniki
Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki.
Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki ). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.
W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić.
Po upieczeniu wyciągamy mieso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładajac owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :)