Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wyglada :) Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie poezją dla żołądka
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 114
Proste danie inspirowane kuchnią włoską, Makaron ze szpinakiem, fetą i suszon...
Odsłon: 765
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 114
Proste danie inspirowane kuchnią włoską, Makaron ze szpinakiem, fetą i suszon...
Odsłon: 765
Składniki
Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki.
Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki ). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.
W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić.
Po upieczeniu wyciągamy mieso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładajac owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem
Przekąski
Fasolka szparagowa z boczkiem
Przekąski
Bruschetta
Przekąski
Włoskie Caprese
Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem
Taką fasolkę możemy podać w klasycznej wersji z samą bułka tartą jaką pewno...
Odsłon: 216
Fasolka szparagowa z boczkiem
Fasolka szparagowa w połączeniu z chrupiącym podsmażonym boczkiem to przepis...
Odsłon: 40