Bardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wyglada :) Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie poezją dla żołądka
Pierś z kurczaka z owocami
Składniki
- Pierś z kurczaka podwójna
- brzoskwinie w syropie 1 puszka
- ananas w syropie 1 puszka
- Bulion lub gorąca woda 100 ml
- Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Żelatyna 1 łyżka
- Olej rzepakowy do podsmażania
- Masło do wysmarowania formy
- Cytryna
- Natka pietruszki
Składniki
- Pierś z kurczaka podwójna
- brzoskwinie w syropie 1 puszka
- ananas w syropie 1 puszka
- Bulion lub gorąca woda 100 ml
- Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Żelatyna 1 łyżka
- Olej rzepakowy do podsmażania
- Masło do wysmarowania formy
- Cytryna
- Natka pietruszki

Etapy przygotowania
Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki.
Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki ). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.
W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić.
Po upieczeniu wyciągamy mieso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładajac owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (10)



Składniki
- Pierś z kurczaka podwójna
- brzoskwinie w syropie 1 puszka
- ananas w syropie 1 puszka
- Bulion lub gorąca woda 100 ml
- Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Żelatyna 1 łyżka
- Olej rzepakowy do podsmażania
- Masło do wysmarowania formy
- Cytryna
- Natka pietruszki
Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki.
Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki ). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.
W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić.
Po upieczeniu wyciągamy mieso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładajac owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :)
A to zaskoczenie. Warto wypróbować.
Oryginalny pomysł, zaciekawił mnie :)
Ciekawy przepis :)
Po raz pierwszy słyszę o takiej zupie. Super przepis ,zabieram.;)
Wyjątkowa :)