Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza idealna dla wegetarian ;)
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 36
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 102
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 36
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 102
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej. Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie). Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.