Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie świetnie sprawdza się jako spód do pizzy, a parówka w rantach tworzy ciekawy efekt wizualny i sprawia, że potrawa jest bardziej sycąca.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
Ciasto francuskie przyciąć na kształt okręgu. Tortownicę o średnicy mniejszej o ok. 3 cm niż koło z ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Umieścić ciasto w tortownicy, nakłuć spód widelcem i wzdłuż brzegów ciasta ułożyć 4 parówki tak, by utworzyły okrąg. Przykryć parówki wystającymi brzegami ciasta i docisnąć brzegi do spodu ciasta, sklejając je. Ranty naciąć nożem w odstępach ok. 2 cm, przecinając lekko także parówki.
Spód ciasta posmarować keczupem, ułożyć 4 plastry sera, salami, ogórka, cebulę i parówkę pokrojone w plasterki, resztę sera i posypać całość oregano.
Piec pizzę przez ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Na kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć obręcz z tortownicy aby przyspieszyć dopiekanie brzegów ciasta. Po upieczeniu posypać pizzę świeżą rukolą.