Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często jadacie pizzę? Wolicie ją zamówić, czy sami robicie? Czasami miewam dni z ogromnym leniem, kiedy marzę tylko o tym, aby ktoś podał mi jedzenie pod nos. Na szczęście mój Mąż całkiem nieźle radzi sobie w kuchni, chociaż pizzy jeszcze nie miał okazji robić :) Gdy już jednak najdzie nas na nią ochota, rzadko ją zamawiamy (z powodu będzie ,, za godzinę", które przeciąga się do półtorej albo i dłużej:) ), a robimy. Najbardziej lubimy na cienkim spodzie, chrupiącą z sosem winegret i świeżymi dodatkami. Tym razem jednak odstąpiłam od tradycji i upiekłam pełnoziarnistą pizzę z minimalną ilością składników, a do tego (SZOK!)... bez żółtego sera! I chyba pierwszy raz mi go nie brakowało :))))
Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kuli...
Odsłon: 13106
Przepis dnia
Delikatna soczysta ryba pod bardzo chrupiącą panierką.
Odsłon: 3813
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 191
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 203
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 137
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 70
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 191
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 203
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 137
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 70
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki przesiewamy, wsypujemy sól, cukier, dolewamy oliwę z oliwek i drożdże z wodą. Całość zagniatamy dłońmi lub hakiem. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką pszenną (u mnie to było ok 1/2 szklanki). Ciasto po wyrobieniu powinno być nadal miękkie, ale nie bardzo lepkie. Odstawiamy pod przykryciem na ok 30 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Gdy wszystko się ładnie zarumieni, wlewamy przecier pomidorowy. Sos podgrzewamy na małym ogniu ok 15 minut (woda musi odparować, sos wyraźnie zgęstnieje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto na pizzą delikatnie i bardzo krótko wyrabiamy (możemy podsypać lekko mąką), a następnie rozciągamy lub wałkujemy naoliwionym wałkiem. Ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Po 15 minutach ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim mozzarellę, pokrojonego w cienkie plastry pomidory. Pieczemy w NAJWYŻSZEJ temp. jaką ma nasz piekarnik i od tego zależy czas pieczenia. Pizza musi się zarumienić, a boki wyrosnąć i nie uginać się pod naciskiem. Gotową pizzę posypujemy ziołami prowansalskimi.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Placki kukurydziane
Przekąski
Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
Przekąski
Pstrąg wędzony w glazurze
Przekąski
Serkowa rolada z salmi
Placki kukurydziane
Polecam smaczne placki tym razem z kukurydzy na które serdecznie zapraszam. P...
Odsłon: 20
Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
Chcecie przepis na pyszną kapustę kiszoną z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz...
Odsłon: 54