Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych. Idealny zestaw składników, które rewelacyjnie się ze sobą komponują i uzupełniają wzajemnie. Podobną jadłam kilka lat temu będąc na wakacjach we Włoszech. Świetna zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzi się też na domowej imprezie.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6281
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29694
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6281
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29694
Składniki
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na lekko posmarowaną oliwą blachę. 2. Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć żółty se, cząstki mozzarelli, szynkę, pomidorki przekrojone na pół oraz oliwki ( ja pokroiłam w plasterki). Pizzę posypać jeszcze odrobina przyprawy do pizzy. Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej rukolę. Smacznego! Rada: Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika