Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Pizza w mini wersji zawsze sprawdza się na domówkach.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3176
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 174
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 203
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 965
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3116
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3176
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 174
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 203
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 965
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3116
Składniki
Najpierw przygotuj zaczyn. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej połowę (125 ml) do wysokiego naczynia. Wkrusz świeże drożdże, wsyp sól i dodaj łyżkę cukru. Odejmij też 2-3 łyżki mąki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Taki zaczyn odstaw, aż zacznie pracować, a na wierzchu pojawią się bąbelki.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, wlej oliwę z oliwek. Wyrabiaj tak długo aż tłuszcz całkowicie wchłonie się do ciasta.
Uformuj kulę z ciasta, przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnij ciasto na stolnicę. Podsypując delikatnie mąką, wyrób ponownie ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Podziel je teraz na 6-8 części, w zależności od tego, ile chcesz zrobić pizzerek. Zrób z nich kulki.
Każdą część ciasta rozgnieć delikatnie w ręku i przekładaj na deskę lub od razu na blachę.
Przygotuj teraz sos pomidorowy. Zagotuj zawartość puszki pomidorów i dodaj koncentrat. Dopraw pod koniec solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Pieczarki umyj i posiekaj pieczarki. Cebulę także pokrój drobno.
Na każdym placku rozłóż sos pomidorowy. Ułóż cebulę, pieczarki oraz pepperoni lub salami.
Ser cheddar zetrzyj na tarce o średnich oczkach, możesz to zrobić bezpośrednio na pizzerki.
Rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz pizzerki przez około 12-15 minut aż się zarumienią.