Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Pizza w mini wersji zawsze sprawdza się na domówkach.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
Najpierw przygotuj zaczyn. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej połowę (125 ml) do wysokiego naczynia. Wkrusz świeże drożdże, wsyp sól i dodaj łyżkę cukru. Odejmij też 2-3 łyżki mąki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Taki zaczyn odstaw, aż zacznie pracować, a na wierzchu pojawią się bąbelki.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, wlej oliwę z oliwek. Wyrabiaj tak długo aż tłuszcz całkowicie wchłonie się do ciasta.
Uformuj kulę z ciasta, przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnij ciasto na stolnicę. Podsypując delikatnie mąką, wyrób ponownie ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Podziel je teraz na 6-8 części, w zależności od tego, ile chcesz zrobić pizzerek. Zrób z nich kulki.
Każdą część ciasta rozgnieć delikatnie w ręku i przekładaj na deskę lub od razu na blachę.
Przygotuj teraz sos pomidorowy. Zagotuj zawartość puszki pomidorów i dodaj koncentrat. Dopraw pod koniec solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Pieczarki umyj i posiekaj pieczarki. Cebulę także pokrój drobno.
Na każdym placku rozłóż sos pomidorowy. Ułóż cebulę, pieczarki oraz pepperoni lub salami.
Ser cheddar zetrzyj na tarce o średnich oczkach, możesz to zrobić bezpośrednio na pizzerki.
Rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz pizzerki przez około 12-15 minut aż się zarumienią.