Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne drożdżowe placuszki. Doskonałe na zimno oraz na ciepło. Znikają szybciej niż się je przygotowuje.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Składniki
W misce mieszamy mąkę, cukier, oregano, szczyptę cukru i sól. Na gazie rozpuszczamy margarynę z mlekiem i drożdżami, odstawiamy. Do mąki dolewamy wody oraz margarynę z drożdżami, dodajemy jajka i miksujemy. Takie ciasto nie zagniatamy tylko umieszczamy w garnku, chowamy w ciepłe miejsce pod poduszkę na min. godzinę.
Sos: Koncentrat mieszamy z pasattą lub pomidorami z puszki, dodajemy 2 ząbki czosnku, wyciśniętego przez praskę, dużo ziół, dolewamy wody. Gotujemy.
Składniki na pizzerinki: - smażona i posolona cebula - kawałki dobrej szynki np. szynka bacy - duszona papryka, popieprzona - smażone grzyby, leśne lub pieczarki - ser mozzarella lub żółty - kukurydza
Gdy ciasto urośnie należy je wyrobić i podzielić na części. Takie ciasto można zostawić w lodówce na noc, szczelnie zawinięte w większym naczyniu. Ciasto wałkujemy i robimy okręgi foremką od 10 cm. Wycinamy kółka. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy cebulkę, ser, grzyby, paprykę, szynkę, kukurydzę. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.