Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki z szynką

Pizzerinki z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 2823

Bardzo smaczne drożdżowe placuszki. Doskonałe na zimno oraz na ciepło. Znikają szybciej niż się je przygotowuje.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, oregano, szczyptę cukru i sól.

    Na gazie rozpuszczamy margarynę z mlekiem i drożdżami, odstawiamy.

    Do mąki dolewamy wody oraz margarynę z drożdżami, dodajemy jajka i miksujemy.

    Takie ciasto nie zagniatamy tylko umieszczamy w garnku, chowamy w ciepłe miejsce pod poduszkę na min. godzinę.

  2. Sos:

    Koncentrat mieszamy z pasattą lub pomidorami z puszki, dodajemy 2 ząbki czosnku, wyciśniętego przez praskę, dużo ziół, dolewamy wody. Gotujemy.

  3. Składniki na pizzerinki:

    - smażona i posolona cebula

    - kawałki dobrej szynki np. szynka bacy

    - duszona papryka, popieprzona

    - smażone grzyby, leśne lub pieczarki

    - ser mozzarella lub żółty

    - kukurydza

  4. Gdy ciasto urośnie należy je wyrobić i podzielić na części. Takie ciasto można zostawić w lodówce na noc, szczelnie zawinięte w większym naczyniu.

    Ciasto wałkujemy i robimy okręgi foremką od 10 cm. Wycinamy kółka.

    Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy cebulkę, ser, grzyby, paprykę, szynkę, kukurydzę.

    Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń