Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek gruziński, znany lepiej jako chaczapuri z jajkiem, to klasyka tamtejszej kuchni regionalnej. Pochodzi z rejonów Kaukazu i jest nie tylko pyszną, ale także niesamowicie wykwintną przekąską, obiadem czy kolacją.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12447
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4724
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 72
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12447
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4724
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 72
Składniki
Do dużej miski wlej wodę. Dodaj cukier i drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut, do powstania pachnącej piany. Dodaj mąkę, oliwę i sól. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do uzyskania miękkiego i sprężystego ciasta. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ją lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Blat obficie posyp mąką. Ciasto zagnieć i podziel na dwie kule. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Posyp go ¼ sera i uformuj w kształt łódeczki. Następnie do środka wsyp następną ¼ sera. Powtórz czynności dla drugiej kuli ciasta.
Piekarnik nagrzej z kamieniem do pizzy, do temperatury 250 st. Celsjusza. Połóż obie łódeczki na kamieniu i piecz przez 30 minut lub do zarumienienia sera.
Placki gruzińskie wyjmij z pieca i natychmiast wbij do środka jajko lub połóż samo żółtko. Na górze rozłóż małe kawałki masła.
Chaczapuri podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca, kiedy tylko jajko lekko się zetnie. Jeśli wolisz, możesz placek wstawić ponownie do pieca na ok. 1 minutę, by białko lepiej się ścięło. Nie jest to jednak wymagane.