Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste i smaczne placki z cukinii którą uwielbiam. Placki przygotowałam z wiórkami sera żółtego oraz dodałam czosnku niedźwiedziego. Wyszły pyszne, mięciutkie i chrupiące.
tarka, nóż, miska, patelni, ręcznik papierowy, łyżka,
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Jeśli przygotowujemy placki z dużej cukinii starszej, to usunąć łyżką miąższ z pestkami i obrać z twardej skórki. Po obraniu i usunięciu miąższu cukinię zetrzeć na dużych oczkach razem z obrana cebulą, po starciu delikatnie oprószyć solą i zostawić na 10 minut, po czym odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Dodać posiekaną cebulkę zieloną, posiekane ząbki czosnku , czosnek niedźwiedzi ,jajka, przyprawy oraz mąkę - wymieszać. Na samym końcu wmieszać wiórki sera żółtego i ponownie wymieszać do połączenia składników. Patelnię rozgrzać z dodatkiem oleju. Nakładać nieduże porcje masy i smażyć placuszki na złoty kolor. Gdy osiągną rumiany złocisty kolor , przewrócić na drugą stronę i smażyć również do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego.
Cukinię zetrzeć na tarce.
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na koniec masę połączyć z wiórkami mozzarelli.
Placuszki po usmażeniu gotowe do podania.