Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta przekąska z salami, oliwek i ciasta francuskiego. W karnawale takie szybkie i smaczne kąski sprawdzają się doskonale. Goście je uwielbiają.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4480
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 745
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4480
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 745
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwijamy i wykrawamy szklanką kółka. Połowę kółek układamy na blasze. Smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. W pozostałych kółkach wykrawamy literatką środki. Wykrojone pierścienie układamy na kółkach. Smarujemy również żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Środki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane kąski wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Gotowe wyjmujemy od razu z piekarnika.
Delikatnie wduszamy środki i wypełniamy je łyżeczką serka. Na serku układamy plasterek salami, oliwkę i ćwiartkę pomidorka. Przyozdabiamy przekąski listkami pietruszki.
Prosta przekąska z ciasta francuskiego z salami i oliwkami gotowa!
Nasza rada:
Z kółek wykrojonych literatką możemy zrobić chrupiące talarki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10 minut i gotowe!