Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na obiad
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 17
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 99
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 17
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 99
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Krok pierwszy Kapustę opłucz, oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Następnie wyjmij, osącz, przestudź. Zdejmij conajmniej 8 największych liści. Z każdego liścia ostrożnie zetnij najgrubsze nerwy, uważając, aby nie przebić go na wylot. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła. - Krok drugi Pstrągi dokładnie opłucz z zewnątrz i od środka. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki, cienko obierz ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut. W tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry. - Krok trzeci Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Obierz czosnek. Zobki pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi opanieruj w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na około 20 minut do lodówki. - Krok czwarty Następnie każdą z ryb ułóż na 2-3 liściach kapusty. Przykryj kawałkami masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 30 minut. Ewentualnie pstrągi w kapuście ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temp 200°C. Podaj z ziemnniakami.