Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto parzone przygotowałam z mąki orkiszowej. Z podanej ilości wyszło 16 szt. Takie ptysie można nadziewać na wytrawnie lub na słodko, kremem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2549
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2549
Składniki
Wodę, mleko zagotuj z masłem, dodaj mąkę i szybko mieszaj az składniki się połączą ok 2-3 minuty a ciasto będzie błyszczące Odstaw i ostudź Wbijaj jaja po jednym i miksuj do momentu powstania jednolitego, gęstego ciasta Przełóż je do rękawa cukierniczego za pomocą szpatuły Nastepnie wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matę do pieczenia Można je przed pieczeniem posypać gruboziarnistą solą pieprzem i sezamem lub makiem
Piec 30minut w 170 stC Po upieczeniu przełożyć na kratkę i nadziewać słodkim kremem lub na wytawnie np pieczarkami.