Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i smaczne danie z karpia.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17411
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1108
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6318
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 590
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17411
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1108
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6318
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 590
Składniki
Wykonanie: Karpia dokładnie oczyścić, pokroić w dzwonka i zmielić dwa razy z jedną cebulą. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, imbir i jajko. Wyrobić dokładnie masę i zwilżonymi dłoniami formować pulpety. W garnku zagotować 11/2 litra wody, włożyć drugą cebulę, marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, posolić do smaku i ugotować wywar. Do wywaru włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć pulpety i ułożyć na półmisku. Po czym przecedzić wywar przez gęste sito lub przez gazę. Do wywaru dodać rozpuszczoną w ½ szklance zimnego wywaru żelatynę, zagotować i jeszcze raz przecedzić. Zalać pulpety, ozdobić marchewką, schłodzić i podawać z pieczywem i startym chrzanem.