Do góry

Przekąski Przepis na:

Puszyste placuszki

Puszyste placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 4512

Pyszne i szybkie placuszki. Pasują na śniadanie, obiad i kolację

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko wrzucić do miski gdzie będzie mieszane ciasto. Białko ubić na sztywną pianę. Ja proporacje ustalam "na kubki" Taki sam kubek mąki i taki sam kubek mleka wlać do miski z żółtkiem i wymieszać. Dodać ubite białko i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na ok 10 minut. Ciasto zacznie "pracować" Po ok 10 min. można przystąpić do pieczenia. Nakładać jedną łyżkę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć z obu stron na rumiano. UWAGA: trzeba pilnować bo smażą się bardzo szybko. Placuszki lekko urosną.
    Placuszki można urozmaicić dodanymi owocami np. musem jabłkowym, malinowym czy musem bananowym. Musy można dodać na wierzch. Ja zazwyczaj posypuję tylko cukrem pudrem. Ale jak mam czas to zdarza mi się pokroić w drobną kostkę jabłko i dodaję do ciasta i smażę placuszki z jabłkami. Też są pycha. Jabłuszka rozpadają się podcas pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń