Do góry

Przekąski Przepis na:

Pyszne elastyczne naleśniki

Pyszne elastyczne naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7086

Dodano:

Odsłon: 1116

Dzień dobry co dziś mieliście dobrego na obiad ? U nas skromnie ale właśnie tak chciały dzieciaki a właściwie moja młodzież

Składniki

  • 2 jajka rozmiar M,
  • szczypta soli drobnej,
  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 3 szklanki mleka 3,2 % (szklanka poj. 210 ml),
  • 3,5 szklanki wody mocno gazowanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki oleju
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne elastyczne naleśniki

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować razem ze szczyptą soli na puszystą masę następnie wsypać mąkę, wlać mleko i wodę mocno gazowaną, wsypać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Do zmiksowanego ciasta wlać olej i również zmiksować aby olej połączył się z ciastem ( dodając olej do ciasta nie ma potrzeby dodawania oleju na patelnię )

  2. Gdy mamy już gotowe ciasto wtedy rozgrzać patelnię, na rozgrzaną wlać chochlę ciasta rozprowadzić je po całej patelni, jak ciasto zacznie się ścinać podczas smażenia na średnim ogniu wtedy naleśnik przekręcić na drugą stronę i smażyć na rumiany kolor. Gotowe naleśniki układać na talerzu jeden na drugim

  3. Jak mamy już usmażone naleśniki wtedy każdy z osobna posmarować dżemem, czekoladą, twarogiem z cukrem lub kto z czym lubi. Zwijać w ulubiony sposób kto jak lubi lub jak lubią wasze dzieci

  4. Tak przygotowane naleśniki to świetna przekąska nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych. Naleśniki wyszły smaczne elastyczne a co najważniejsze nie pękają podczas zawijania także świetnie nadadzą się do krokietów a nawet do rosołu jako makaron

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń