Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pulchne placuszki
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5631
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29948
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5631
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29948
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe ale nie gorące. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski (należy zrobić lekki dołek w mące i wkruszyć je do tego dołka). dodajemy cukier, szczyptę soli i połowę podgrzanego mleka. czekamy około 15 min aż drożdże się ruszą. Po tym czasie dodajemy resztę mleka i wbijamy jajko. całość wyrabiamy (ja używam do tego celu drewnianej łyżki ale można również ręcznie:) po wyrobieniu ciasta przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. po około 30 min (zależy jak jest ciepło) ciasto podwaja swoją objętość i jest gotowe żeby się nim zająć. Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Olej (dość sporo) wlewamy na patelnię i grzejemy. do szklanki wlewamy ciepłą wodę (posłuży do moczenia łyżki przed każdym nabraniem ciasta - nie będzie się ono przyklejało do łyżki co ułatwi pracę).
Smażymy. Na patelnię nakładamy łyżkę ciasta dajemy na to plasterek jabłka i znów niewielką ilością ciasta przykrywamy jabłko. Racuchy smażymy na małym ogniu żeby dobrze wypiekły się w środku a nie tylko przypiekły z zewnątrz. pieczemy z obu stron. Racuchy wykładamy na papierowy ręcznik, który odessie nadmiar tłuszczu. Na koniec posypujemy (przez sitko) cukrem pudrem. Należy pamiętać o dolewaniu co jakiś czas oleju ponieważ jak będzie go za mało to racuchy będą się paliły. Również zbyt duży ogień spowoduje przypalanie placuszków.