Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kanale YouTube pojawił się na niego przepis właśnie wtedy. Od tamtego czasu chlebek ten często gości na moim stole. Jest to jeden z najbardziej popularnych filmów na moim kanale. Stwierdziłam więc, że czas na trochę nowszą wersje tego filmu, w trochę lepszej jakości. Mam nadzieję, że nowy film i przepis również się Wam spodobają. Chlebek jest rewelacyjny i bardzo go Wam polecam. Lekki, smaczny i aromatyczny. Rewelacyjny dodatek do imprezowych dań, jako dodatek do grilla i przekąska na każdy dzień tygodnia. Łatwy do zrobienia i niedrogi. Polecam.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1321
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4143
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1107
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1321
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4143
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1107
Składniki
Przygotować ciasto: do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i łyżkę z przygotowanej ilości mąki. Całość zamieszać i odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Kiedy drożdże się uaktywnia, do miski przesiać mąkę i dodać sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto uformować w kule i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie zrobić masło: Do miski wrzucić miękkie masło i dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, starty czosnek i posiekane świeże zioła. Doprawić solą i suszonymi ziołami. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjąc je na stolnice kilka razy zagnieść i rozwałkować na cienki placek.
Mój placek ma wielkość 42 cm x 42 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem ziołowym na całej powierzchni. Następnie ciasto pokroić na paski, których grubość powinna być tylko troche mniejsza niż wysokość formy, której używacie do pieczenia. Każdy z pasków zwinąć w harmonijkę, patrz film, i przełożyć do formy.
Chlebek piec w 180 st. C, przez około 30 – 40 minut. Ma on się upiec na zlotys kolor. Gotowy chlebek podawać na ciepło lub zimno. Nadaje się on również do mrożenia. Smacznego!