Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś skromnie ale za to wspomnienia z mego dzieciństwa, uwielbiałam i uwielbiam choć dawno nie robiłam to z chęcią się zjadło. Takie niby nic a jednak dla większości to była kara w dzieciństwie gdy rodzic kazał jeść ryż z jabłkiem dziś chętnie wraca się do lat dzieciństwa. U mnie raczej nie ma rzeczy jakiej bym nie zjadła choć szczerze nie przepadam za owocami morza ale zjeść zjem nie powiem że nie.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22735
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15096
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4834
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45311
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22735
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15096
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4834
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45311
Składniki
W garnku nastawić wodę lekko ją soląc jak się zagotuje włożyć torebki z ryżem i gotować do miękkości czyli do czasu aż ryż w woreczkach napęcznieje. W międzyczasie przygotować jabłka ja mam z Biedronki są dość słodkie, obrać je ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych przekrajając je na ćwiartki.
Jak już mamy przygotowane jabłka zetrzeć wszystkie na tarce jarzynowej. Następnie na patelnię dodać masło roztopić je i przełożyć starte jabłka, dodać cukier w zależności od słodkości jabłek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż jabłka zmiękną.
Gdy jabłka już ładnie zmiękły i puściły sok wtedy dodać cynamon i cały czas mieszając smażyć tak długo aż sok zrobi się kleisty a jabłka zmienią swój kolor. Czas przygotowania to około piętnastu minut. Jabłka tak usmażone wyglądają jak karmelizowane a z dodatkiem cynamonu to po prostu niebo w gębie no chyba że ktoś nie lubi cynamonu to można pominąć. Jak już mamy ugotowany ryż przełożyć go na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody następnie za pomocą foremki kłaść ryż, usmażone jabłka i znowu ryż, wyjdzie Ala ' torcik.
To danie niby nic specjalnego a jednak nie dość że wspomnienia z dzieciństwa to na dodatek smacznie. Mama zawsze jak nam je robiła to ryż mieszała razem z jabłkami ze słoika które robiła na zimę do szarlotki ja zrobiłam w ładniejszej myślę wersji. Jeśli ktoś przepada za takim daniem serdecznie polecam, nie musi być tylko na obiad lecz również na śniadanie czy kolację dla dzieci idealne a i zdrowe bo przecież ryż daje nam siły czyż nie ?