Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab gotowany w majonezie

Schab gotowany w majonezie

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 3568

Schab gotowany w majonezie to moja kolejna propozycja przepisu na domową wędlinę. Jest soczysty i miękki, idealny na kanapki. Robi się go co prawda przez dwa dni ale gotowanie zajmuje tylko dwa razy po10 minut. Reszta czasu to proces stygnięcia mięsa w wywarze co nie jest w ogóle pracochłonne. Taki sposób robienia wędlin jest tez tani, bo nie spalamy prądu jak w przypadku pieczenia.

Składniki

  • ok. 1kg schabu
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek cebuli
  • 1,5-2l wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab gotowany w majonezie

Przygotowanie

  1. W garnku rozrobiłam majonez z jedną szklanką ciepłej wody. Wymieszałam dobrze rózgą aż zrobiła się jednolita konsystencja. Dolałam resztę wody tak aby razem było ok. 1,5-2 litry wody. Wsypałam sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek. Dodałam ziele angielskie i listki laurowe. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do zalewy. Wszystko jeszcze raz zamieszałam rózgą. Wrzuciłam kawałek obranej cebuli i włożyłam mięso. Zalewa powinna je całkowicie pokrywać. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam schab. Gotowałam go 10 minut od momentu zagotowania się zalewy po czym gaz wyłączyłam a mięso pozostawiłam w zalewie żeby wystygło. Ja zostawiłam go tak na całą noc ponieważ pierwsze gotowanie robiłam wieczorem.
    Następnego dnia z samego rana ponownie zagotowałam wywar i ponownie gotowałam mięso 10 minut. Znów wyłączyłam i pozostawiłam w zalewie do wystygnięcia. Gdy wywar był zimny wyjęłam schab i ułożyłam go na metalowej kratce żeby trochę odciekło z zalewy. Po ok. 30 minutach owinęłam mięso folią aluminiową i schowałam do lodówki. Gdy się schłodziło pokroiłam go na plasterki i zrobiłam kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 kwietnia Schab w mleku jest pyszny i soczysty. super przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń