Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 140
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 140
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Składniki
Śliwki namoczyć na pół godziny
Schab umyć i osuszyć. Ostrym, cienkim nożem zrobić przez środek schabu nacięcie. Wierzch mięsa natrzeć porządnie solą.
Ziele angielskie, pieprz i majeranek /ilość wg uznania/utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku.
Osączyć śliwki /nie wylewać wody / i nadziewać nimi schab. Następnie wysypać na tacę utłuczone przyprawy i oblepić nimi całe mięso . Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia, wlać wodę ze śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika /termoobieg/ do 190 st.C i piec ok.1,5 godziny. Na krótko przed wyjęciem rozciąć folię, aby schab ładnie się przyrumienił. Można podać go na dorąco jako danie obiadowe lub na zimno do chleba. Jest bardzo smaczny i gorąco polecam. SMACZNEGO!