Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzielę się z Wami przepisem na pyszny schab wędzony na mokro. Schabik wyszedł rewelacyjny, smaczny i kruchy. Domownicy zachwyceni. Polecam na święta i nie tylko.
haki do zawieszenia, drzewo owocowe do wędzenia
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 191
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 203
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 137
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 70
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 191
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 203
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 137
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 70
Składniki
Mięso do wędzenia czyli szynki ,schab i boczek świeży oczyszczamy z błonek odcinamy zbędny tłuszczyk, następnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy solankę na 12,5 kg mięsa: Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Do dużego pojemnika wkładamy oczyszczone, umyte mięso. Dodajemy pozostałe przyprawy oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Zalewamy przygotowaną solanką.(pamiętajmy o tym, aby mięso było całkowicie zakryte). Całość wymieszać i odstawić na 7 - 8 dni w chłodne miejsce. Co drugi dzień przemieszać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab zawieszamy na haki po czym wieszamy na drążki i wieszamy do wysuszenia na około 3 godziny. W między czasie przygotowujemy wędzarnię (nagrzewany do 30 stopni), wieszamy przesuszony schab i suszymy jeszcze przy otwartych drzwiczkach wędzarni około 1 godziny. Po tym czasie zamykamy drzwi wędzarni i podwyższamy temperaturę do 50 - 60 stopni. Taką temperaturę utrzymujemy i wędzimy 4 -5 godzin. Po uwędzeniu wyjmujemy schab i wkładamy do gorącej wody i parzymy na małym ogniu około 2 godzin nie doprowadzając do zagotowania(woda ma tylko delikatnie pykać). Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmujemy, osuszamy i możemy zajadać. Rada; Na 1kg mięsa około 0,70 litra wody (tak by mięso było dokładnie zakryte).
Przepisy Przekąski
Przekąski
Placki kukurydziane
Przekąski
Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
Przekąski
Pstrąg wędzony w glazurze
Przekąski
Serkowa rolada z salmi
Placki kukurydziane
Polecam smaczne placki tym razem z kukurydzy na które serdecznie zapraszam. P...
Odsłon: 20
Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
Chcecie przepis na pyszną kapustę kiszoną z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz...
Odsłon: 54