Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzielę się z Wami przepisem na pyszny schab wędzony na mokro. Schabik wyszedł rewelacyjny, smaczny i kruchy. Domownicy zachwyceni. Polecam na święta i nie tylko.
haki do zawieszenia, drzewo owocowe do wędzenia
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 639
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 639
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
Składniki
Mięso do wędzenia czyli szynki ,schab i boczek świeży oczyszczamy z błonek odcinamy zbędny tłuszczyk, następnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy solankę na 12,5 kg mięsa: Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Do dużego pojemnika wkładamy oczyszczone, umyte mięso. Dodajemy pozostałe przyprawy oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Zalewamy przygotowaną solanką.(pamiętajmy o tym, aby mięso było całkowicie zakryte). Całość wymieszać i odstawić na 7 - 8 dni w chłodne miejsce. Co drugi dzień przemieszać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab zawieszamy na haki po czym wieszamy na drążki i wieszamy do wysuszenia na około 3 godziny. W między czasie przygotowujemy wędzarnię (nagrzewany do 30 stopni), wieszamy przesuszony schab i suszymy jeszcze przy otwartych drzwiczkach wędzarni około 1 godziny. Po tym czasie zamykamy drzwi wędzarni i podwyższamy temperaturę do 50 - 60 stopni. Taką temperaturę utrzymujemy i wędzimy 4 -5 godzin. Po uwędzeniu wyjmujemy schab i wkładamy do gorącej wody i parzymy na małym ogniu około 2 godzin nie doprowadzając do zagotowania(woda ma tylko delikatnie pykać). Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmujemy, osuszamy i możemy zajadać. Rada; Na 1kg mięsa około 0,70 litra wody (tak by mięso było dokładnie zakryte).