Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9586
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9586
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20880
Składniki
Zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkować, wykroić serduszka mniejsze i większe. Następnie przez 20 minut opiekać je w nagrzanym do temp. 200oC piekarniku z włączonym termoobiegiem. Kiedy ciasteczka będą się opiekały, można przygotować masę truskawkową. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po ubiciu połączyć ją ze zmiksowanymi wcześniej tuskawkami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wymieszać z truskawkową masą. Potem masę tę wylać do blachy wyłożonej folią plastikową - na wysokość nie większą niż 2 cm. Wstawić do lodówki, aby dobrze ostygła. Czekoladę pokruszyć, włożyć do małego garnuszka i postawić na gazie w większym garnku. Poczekać, aż czekolada dokładnie się rozpuści i oblać nią mniejsze serduszka z ciasta. Zastygniętą masę truskawkową trzeba wykroić przy pomocy wycinaków w kształcie serduszek. Wielkość serduszek musi być pośrednia między dużymi i małymi serduszkami z ciasta. Serduszka układać od największego do najmniejszego. Na koniec ciastka można udekorować mielonymi pistacjami oraz gotową dekoracją.