Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do piwa pasują drobne przekąski
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Mąkę, sól, musztardę oraz paprykę wymieszać i odstawić. Margarynę i twaróg rozetrzeć na puszysty krem. Ser twardy zatrzeć na tarce, dodać do masy maślano-serowej i dokłądnie wymieszać. Stopniowo - stale mieszając - wsypywać mąkę z dodtakami. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zrobić z nich kule, zawinąć w palstikową i odłożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę. Ciasto może przeleżeć w lodówce nawet 2 dni. Po wyjęciu z lodówki ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, aby łatwiej się wałkowało. Na stolnicy cienko posypanej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 5 mm. Ciasto można cienko posypać startym ostrym kozim serem, który należy lekko wcisnąc w nie wałkiem. Prostokąt pociąć na paski szerokości 1,5 cm i długości 20 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie wzdłuż osi na kształt świderka. Położyć świderki na nie natłuszczonej blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperaturu 190-200 stopni, aż uzyskają złocistobrązowy kolor (10-12 minut). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić świderki na 2 minuty, a następnie przełożyć na druciane ruszty, do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie przykrytych pojemnikach w chłodnym miejscu.