Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie makówki to słodka potrawa wigilijna na śląsku, której nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Makówki bardzo proste w przygotowaniu , ale też uwielbiane przez naszą rodzinę i są tradycją świąteczną przechodząca z pokolenia na pokolenie.
garnek, łyżka drewniana czyli warzecha, nóż, deska, chochla, szklana miska,
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Składniki
Na samym początku zagotować wodę, ( można robić makówki na mleku, ale u mnie wolą na wodzie), w między czasie przygotować bakalie. Orzechy po obraniu posiekać na mniejsze kawałki, rodzynki sparzyć wrzątkiem. Do gotującej wody dodać przygotowane bakalie oraz masło prawdziwe bez dodatków. Gotować do miękkości orzechów. Następnie powoli dodawać zmielony mak cały czas mieszając. Gotować na mały ogniu palnika. Do gotującego się maku dodać cukier (cukru dajemy według swojego uznania), pamiętając aby co jakiś czas mak mieszać. Na sam koniec dodać 2 łyżki miodu i jeszcze chwile pogotować ( ja tak gotuję po dodaniu maku około 20 minut na małym ogniu). Masa nie powinna być za gęsta. Następnie pokroić bułki w kromki grubości jak kto lubi. Do szklanej miski na spód ułożyć kromki bułek zalać masą makową znowu kromki bułek i masa i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wystudzić i udekorować , u mnie dekoracja z kokosu migdałów i rodzynek. Smacznego.
Przygotować bakalie.
Gotować na małym ogniu palnika.
Układanie warstw.
Śląskie makówki gotowe do podania.