Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Śledzie gajowego z suszonymi grzybami
  • Przekąski
  • Przepis na

Śledzie gajowego z suszonymi grzybami

01.08.2025 Odsłon: 22919
5.0 (43 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Śledzie to klasyk polskiej kuchni, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami i rodzinnymi spotkaniami. Chociaż najczęściej na stołach królują śledzie w oleju, śmietanie czy z cebulką, warto sięgnąć po coś bardziej wykwintnego i zaskakującego w smaku. Śledzie gajowego z suszonymi grzybami to właśnie taka propozycja - głęboka w aromacie, lekko słodko-kwaśna i niezwykle pachnąca lasem.

To danie jest idealną propozycją na świąteczny stół, ale także na wszelkie rodzinne przyjęcia czy domowe spotkania z przyjaciółmi. Śledzie z suszonymi grzybami najlepiej smakują po kilku dniach marynowania, gdy wszystkie smaki zdążą się dobrze przegryźć i stworzą harmonijną, głęboką kompozycję. To przepis, do którego z pewnością będziesz wracać – nie tylko od święta. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Śledzie gajowego - przepis i praktyczne wskazówki

Przygotowanie śledzi gajowego nie jest skomplikowane - poradzisz sobie z tym, nawet bez wielkiego doświadczenia. Pomoże ci w tym nasz przepis, wystarczy, że wykonasz go krok po kroku. Swoje działania rozpocznij od namoczenia śledzi. Jeśli używasz filetów w soli, koniecznie mocz je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę, a jeśli trzeba - wymień wodę nawet dwa razy. Dzięki temu śledzie gajowego nie będą przesolone, a ich smak będzie bardziej wyważony i delikatny.

Podobnie z suszonymi grzybami - najlepiej zalać je zimną wodą i zostawić na całą noc, aby porządnie nasiąkły i odzyskały aromat. Ta woda po moczeniu grzybów to prawdziwy skarb! Nigdy jej nie wylewaj, bo to właśnie ona nada potrawie głęboki, leśny smak. Dodaj ją później do sosu grzybowego zamiast zwykłej wody, ale pamiętaj, aby ewentualny osad z dna zostawić i zapobiec przedostaniu się resztkom do dania.

Podsmażanie cebuli i grzybów to kolejny kluczowy etap przygotowania śledzi gajowego. Jak zrobić to, żeby wydobyć maksimum smaku? Nie spiesz się, pozwól cebuli spokojnie się zeszklić i delikatnie zarumienić na oleju. Dzięki temu sos zyska lekko słodki, karmelowy posmak, który świetnie zrównoważy kwasowość octu i pomidorowego koncentratu. Doprawiając podsmażoną mieszankę zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu, budujesz całą kompozycję aromatów, które przejdą do śledzi.

Warto także dopasować ocet i cukier do swojego smaku. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, lekko kwaśne śledzie, możesz dodać odrobinę więcej octu. Jeśli wolisz słodsze - zwiększ ilość cukru o pół łyżeczki. Ważne, aby sos był dobrze zbalansowany przed ostudzeniem i zalaniem nim śledzi.

Na koniec nie pomijaj etapu dojrzewania. Śledzie z grzybami smakują najlepiej po 2-3 dniach, kiedy wchłoną cały aromat grzybów, przypraw i cebuli. Przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Dzięki temu nabiorą jeszcze pełniejszego smaku. Przed podaniem możesz delikatnie udekorować je świeżym koperkiem albo odrobiną startej skórki cytrynowej, aby dodać im lekkości i świeżości. 

Jak urozmaicić śledzie gajowego?

Śledzie gajowego z suszonymi grzybami same w sobie mają wyjątkowy, leśno-korzenny smak, ale jeśli chcesz, możesz w prosty sposób nadać im jeszcze ciekawszego charakteru. To danie doskonale znosi drobne modyfikacje i drobne dodatki, które potrafią całkiem odmienić jego aromat czy wygląd.

Jeśli szukasz ciekawego przełamania leśnego smaku grzybów, to przyrządź śledzie gajowego ze śliwkami. Owoce dodają delikatnej słodyczy i lekkiej owocowej nuty, które świetnie współgrają z cebulą i octem. Wystarczy dodać je na etapie podsmażania grzybów i cebuli, by delikatnie zmiękły i puściły aromat.

Poza klasycznym koperkiem możesz tuż przed podaniem posypać śledzie z grzybami i cebulką odrobiną świeżego tymianku albo estragonu. Dla orzeźwienia i lekkiego kontrastu dobrze sprawdza się starta skórka z cytryny lub pomarańczy, która pięknie podkreśla smak marynaty i nadaje całości świeżości.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz wzbogacić marynatę o szczyptę ostrej papryki albo kilka drobno pokrojonych suszonych papryczek chili. Dzięki temu śledzie gajowego z suszonymi grzybami nabiorą delikatnej pikantności, która świetnie komponuje się ze słodką cebulą i leśnymi grzybami.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101225

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 745

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5769

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 797

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 703

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 7893

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101225

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 745

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5769

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 797

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 703

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 7893

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Śledzie gajowego z suszonymi grzybami
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 6 filetów śledziowych,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 70 ml oleju,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.
Sposób przygotowania:
1

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

2

Filety śledziowe umieszczamy w osobnej misce i moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie.

3

Cebule obieramy i kroimy w piórka.

4

Grzyby odsączamy z wody (uwaga: wody nie wylewamy!) i kroimy w paski lub kostkę.

5

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy do momentu, aż się delikatnie zarumieni.

6

Następnie do cebuli dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, pokrojone grzyby i odrobinę soli. Całość chwilę podsmażamy.

7

Do podsmażonych składników dodajemy ocet, 100 ml wody, która została nam po moczeniu grzybów, koncentrat pomidorowy i cukier. Składniki podgrzewamy przez około 5-7 minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie patelnię odstawiamy na bok do wystudzenia.

8

Na koniec dodajemy filety śledziowe. Możemy je pokroić lub wrzucić w całości. Składniki mieszamy. Następnie przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na minimum dobę w chłodne miejsce. Najlepiej smakują jednak po upływie 2-3 dni.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki