Przekąski Przepis na:
Smazone kwiaty dyni i cukinii

Składniki
- Kwiaty cukinii lub dyni
- Jajka 2-3 szt.
- Parmezan 2 lyzki
- Mleko 1 lyzka
- sol, pieprz
- olej do smażenia
- bulka tarta
5-6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kwiaty myjemy bardzo dokladnie pod biezaca woda .Usuwamy bardzo delikatnie preciki kwiatow.Osuszamy bardzo starannie recznikami papierowymi.
-
Jajka rozmacamy widelcem.Dodajemy sol,pieprz,parmezan i ociupinke mleka.Na patelni rozgrzewamy dosc spora ilosc oleju(kwiaty powinny byc zanuzone).Kwiaty maczamy w jajku potem w bulce tartej i kladziemy na bardzo mocno rozgrzany olej.Po 30 sekundach zmniejszamy temperature oleju .Kwiaty smazymy z obu stron.Pod koniec smazenia podkrecamy znowu gaz(dzieki temu kwiaty beda bardzo chrupiace).Odsaczamy na reczniku papierowym i zajadamy.
Komentarze do przepisu (0)