Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone pomidory po włosku

Smażone pomidory po włosku

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22227

Dodano:

Odsłon: 5169

Bardzo prosty sposób na szybką i smaczną przekąskę.

Składniki

  • dojrzałe, mięsiste pomidory, 1 kg
  • cebula, 4
  • czosnek, 2 ząbki
  • kabanosy, 20 dkg
  • ser mozzarella (najlepiej małe kulki), 15 dkg
  • oliwa, 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano, spora szczypta
  • świeże oregano do przybrania, kilka gałązek
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Smażone pomidory po włosku

Przygotowanie

  1. Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, grubo posiekać lub pokroić na cząstki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

  2. Kabanosy pokroić w grube plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy (miniaturowe kulki dodajemy do potrawy w całości, ser w jednym kawałku należy pokroić w kostkę).

  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na silnym ogniu szybko obsmażyć pokrojone kabanosy. Wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz ze smażenia włożyć pomidory, cebulę i czosnek, dusić bez przykrycia przez 6-8 minut, aż z pomidorów odparuje nadmiar soku.

  4. Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i ew. szczyptą cukru. Dodać kabanosy i mozzarellę, wymieszać.

  5. Udekorować gałązkami oregano i ew. listkami bazylii. Podawać z bagietką lub ciabattą. Do popicia najlepsze będzie wytrawne czerwone wino, które w upały warto rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń