Do góry

Przekąski Przepis na:

soczewica z soczewicą ...nie- pasztety z vege diety

soczewica z soczewicą ...nie- pasztety z vege diety

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2118

Dodano:

Odsłon: 3560

pożywna baza śniadaniowa albo przekąskowa :) robi się dużo szybciej niż pasztety z mięsa - ok. 60-90 minut, a przepis podaję na 1 pieczenio paszteto keksówkę i kilka mniejszych do zabrania na wynos :)

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zieloną soczewicę moczę w 2 szklankach wody przez noc.
    Dodaję do niej czerwoną soczewicę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Dolewam szklankę wody, czasem półtorej - tyle, żeby soczewica nie była sucha. MIeszam z cebulą i czosnkiem.
    Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 15-29 minut. Właściwie paruję, by zmiękła. Zostawiam w gorącym garnku dalej pod przykryciem, by mieć pewność, że cała woda się wchłonęła, a soczewica się nie przypali.

  2. W tym czasie myję, obieram i rozdrabniam marchewkę. Ja jestem mały leniuszek i robię to w blenderze, ale można zetrzeć na tarce :)
    Wkładam do naczynia, w którym będę mieszać wszystkie składniki do idealnego połączenia. Wsypuję pozostałe przyprawy.
    Tak, tak - marchew jest surowa :)

    Z ugotowanej soczewicy wyławiam liście laurowe i ziele angielskie. Robię to, bo gdybym je zmiksowała, nie-pasztet byłby gorzki.
    Blenduję soczewicę na gładką masę.

  3. Dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Jego zadaniem jest nadanie smaku, ale także rozrzedzenie nieco masy. Dlatego dodaję go powoli, mieszając masę. Przecier powoduje, że masa nie stawia oporu łyżce i masa daje się łatwo mieszać :)

  4. Keksówkę smaruje olejem. Dzięki temu nie-pasztet ma chrupiącą skórkę i się nie rozpada. Nakładam masę. Najwyżej do 3/4 wysokości lub troszkę mniej. Kombinuję tak, by zostało mi trochęmsy do upieczenia w formie muffinkowej :) MIni nie-paszteciki wygodnie jest zabrać w jakimś zestawie na drugie śniadanie do pracy:)

    Piekę 45-50 minut w temp. 180 stopni. Jak mi się spieszy i chcę mocno przyrumienić masę, włączam na początku termoobieg na 10 minut, potem piekę góra -dół.

    Uwaga! Kto się boi, jak ja, gdy robiłam to pierwszy raz, może dodać jajko. Pasztet soczewicowy wystudzony i włożony do lodówki absolutnie nie potrzebuje jajka do tego, by mieć zwarta konsystencję.

  5. Podaję z:
    - sałatką z cukinii z domowych przetworów,
    - ogórkiem, kapustą lub innymi kiszonkami,
    - oliwkami, kaprami,
    - trójkolorową papryką pokrojoną w cieniutkie paski,
    - dowolną surówką,
    - rzodkiewką, rzodkwią, rzepą pokrojoną w cieniutkie plasterki
    - zielonym ogórkiem i sałatą,
    - domowym kutchupem lub sosem czosnkowym,
    - ajvarem,
    - żurawiną (na słodko) z domowych przetworów lub suszoną.

    W każdej postaci to pyszna wytrawna przekąska - smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca 2018 Zarąbista rzecz :D Nawet teraz, hmm, która to godzina?, zjadłbym dwa takie plasterki, bo na pewno w boczki nie pójdą xD

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń