Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska lub dodatek do pasty.
Stolnica, blaszka do pieczenia, wałek
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Mąkę przesiać . Mleko podgrzać aby było ciepłe. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka, łyżkę mąki , łyżeczkę cukru, wymieszać , odstawić aby rozczyn ruszył. Jajko wybić , dodać cukier ubić na puszysto, dodać do mąki, dodać również rozczyn, oliwę oraz szczyptę soli, wymieszać najpierw łyżką , następnie ręką aby ciasto od niej odeszło. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypując mąką, rozwałkować na 1 cm.
Pokroić na paski nie koniecznie równe. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , posypać po paskach.
Zwinąć świderki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 15 minut. Jajko roztrzepać , posmarować i posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 - 20 minut.