Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska lub dodatek do pasty.
Stolnica, blaszka do pieczenia, wałek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2241
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1344
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3514
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1153
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2241
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1344
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3514
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1153
Składniki
Mąkę przesiać . Mleko podgrzać aby było ciepłe. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka, łyżkę mąki , łyżeczkę cukru, wymieszać , odstawić aby rozczyn ruszył. Jajko wybić , dodać cukier ubić na puszysto, dodać do mąki, dodać również rozczyn, oliwę oraz szczyptę soli, wymieszać najpierw łyżką , następnie ręką aby ciasto od niej odeszło. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypując mąką, rozwałkować na 1 cm.
Pokroić na paski nie koniecznie równe. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , posypać po paskach.
Zwinąć świderki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 15 minut. Jajko roztrzepać , posmarować i posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 - 20 minut.