Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26201
Dodano: 25.08.2018
Odsłon: 5456
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mięso i skórę gotujemy 1 godzinę, studzimy, kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso, usmażone skwarki z podgardla, pastę rosołową i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania.
W między czasie płuczemy kasze. Przed włożeniem kasz musimy spróbować smak wywaru. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy.
Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju na około godzinę i podmuchać wentylatorem. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone zawinięte w folię aluminiowa na grillu.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

gochna55 02 września 2018Zgłoś do usunięcia
Mariolko, już kilkanaście razy przeglądałam Twoje przepisy na białą kaszankę i jakoś nie przemawiało to do mnie - ale teraz to już wiem, że spróbuję zrobić. Słodziaki nie mogą jeść czarnej kaszanki ale... dodam wątróbkę - tego sobie nie odmówię. :):) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 26 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha ;-d3 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 25 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Petarda :-) Pycha5 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 25 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Mój mąż byłby zachwycony.:)5 Kto głosował? | Odpowiedz