Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolacja na ciepło wcale nie musi oznaczać długiego stania w kuchni i przygotowywania wielu składników. Mamy ciekawy pomysł na zapiekane bułeczki z aromatycznym farszem grzybowym, jajkami i czerwoną papryką, które możesz serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się także wtedy, kiedy zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości na kolacji. To danie jest proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a do tego jego forma podania jest bardzo atrakcyjna wizualnie!
Nasz pomysł na szybką kolację to zapiekane bułki z grzybami, jajkiem i papryką. Nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują. To idealny wybór na rodzinny wieczór, spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi, a także przekąska na ciepło dla najmłodszych.
Kolacja na ciepło dla gości nie jest długa ani męcząca w przygotowaniu. Zajmie ci to dosłownie kilkanaście minut, a składniki możesz dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Grzyby leśne dodadzą głębokiego aromatu, ale pieczarki również będą świetnym, szybkim zamiennikiem. Ugotowane jajka dodają sycącego charakteru przekąsce, a do tego są źródłem białka. Do tego chrupiąca papryka dodaje szybkiej kolacji na ciepło wyjątkowego czerwonego koloru. Całość tworzy apetyczne połączenie, a jeśli masz ochotę, możesz dorzucić również plasterki szynki.
Bułeczki podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika – nie potrzebujesz do nich właściwie żadnych dodatków. Możesz jednak podać sos czosnkowy albo ketchup.
Farsz do szybkiej kolacji na ciepło zacznij od grzybów – niezależnie, czy używasz pieczarek, czy grzybów leśnych, podsmażenie ich na maśle z odrobiną soli i pieprzu wydobędzie ich smak. Jeśli używasz suszonych grzybów, wcześniej namocz je w wodzie. Z kolei, gdy w twojej lodówce zalegają pieczarki, pamiętaj o podsmażaniu ich aż do momentu, kiedy woda całkowicie odparuje. Paprykę możesz pokroić w drobną kostkę, a jajka ugotuj na twardo (około 8-9 minut od momentu zagotowania wody) i posiekaj po ostudzeniu.
Składniki możesz nakładać bezpośrednio do bułki warstwami albo połączyć je najpierw w misce. Wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby podkreślić ich smak. Jeśli chcesz zrobić bardziej zwarty farsz do szybkiej kolacji dla gości z piekarnika, dodaj do podsmażonych grzybów, cebulki, papryki i jajka, odrobinę koncentratu pomidorowego. Możesz też użyć ketchupu. Dzięki temu nie musisz serwować osobno sosów do podpieczonych bułeczek.
Zapiekanie bułek z bogatym farszem nie powinno trwać długo – wystarczy 5–7 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Nie chodzi o pieczenie składników farszu, tylko o krótkie ich podgrzanie i uzyskanie chrupkiego pieczywa.
Jednym z najprostszych sposobów na urozmaicenie naszego przepisu na kolację na ciepło jest dodanie sera. Świetnie sprawdzi się tarty cheddar, mozzarella, gouda czy oscypek – możesz posypać nim wierzch bułek przed zapiekaniem lub wmieszać w farsz. Ser pod wpływem ciepła roztopi się, łącząc składniki i tworząc apetyczną, ciągnącą się warstwę.
Jeśli lubisz bardziej treściwe smaki, do farszu możesz dodać pokrojony w kostkę boczek, szynkę parmeńską, kabanosy albo grillowanego kurczaka. Mięso warto wcześniej podsmażyć z cebulą i przyprawami.
Jeśli szybka kolacja dla gości ma być bardziej aromatyczna, możesz użyć świeżych lub suszonych ziół. Każda z tych opcji doskonale sprawdzi się też do dekoracji. Użyj delikatnej natki pietruszki, aromatycznej bazylii albo bogatego w smaku tymianku. Do grzybów dobrze też smakuje czosnek granulowany oraz papryka słodka mielona. Przyprawy i zioła możesz dodać już na patelni, kiedy podsmażysz cebulę z grzybami. Świeże gałązki najlepiej ułożyć na podpieczonych bułeczkach.
Ciekawym pomysłem będzie też doprawienie farszu pastą z suszonych pomidorów, pesto bazyliowym albo pikantnym ajwarem. Do jajek i warzyw możesz też dodać odrobinę majonezu lub musztardy – taka kremowa baza świetnie połączy składniki.
Bułki najlepiej sprawdzą się pełnoziarniste, ale możesz też użyć białych kajzerek lub nawet bagietki pokrojonej na kawałki. Ważne, aby pieczywo było świeże i miało zwartą strukturę. Połówki bułek dobrze jest delikatnie wydrążyć, bo dzięki temu farsz lepiej się trzyma i nie wypada po pierwszym kęsie. Środek bułki możesz zachować i podsmażyć z odrobiną masła, tworząc coś w rodzaju grzanek do innego dania. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, tworząc kolację na ciepło dla gości!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Bułki przekrój na pół. Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasiennie i pokrój drobno. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój na małe kawałki. Grzyby umyj, drobno pokrój i podsmaż na maśle do zarumienienia.
Wydrąż trochę środka z każdej z połówek bułek. Podziel składniki na 8 części i nakładaj na każdą połówkę jedną część. Układaj dowolnie, wedle życzenia, możesz wszystko delikatnie wymieszać i wówczas rozdzielać na połówki bułek (patrz zdjęcie).
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 170 stopni. Gotowe bułeczki włóż dosłownie na 5 minut, by były lekko ciepłe i chrupiące. Na koniec udekoruj natką pietruszki. Gotowe! Proste, a pyszne i szybkie w przygotowaniu! Bułeczki są też bardzo pożywne i sycące.