Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolacja na ciepło wcale nie musi oznaczać długiego stania w kuchni i przygotowywania wielu składników. Mamy ciekawy pomysł na zapiekane bułeczki z aromatycznym farszem grzybowym, jajkami i czerwoną papryką, które możesz serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się także wtedy, kiedy zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości na kolacji. To danie jest proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a do tego jego forma podania jest bardzo atrakcyjna wizualnie!
Nasz pomysł na szybką kolację to zapiekane bułki z grzybami, jajkiem i papryką. Nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują. To idealny wybór na rodzinny wieczór, spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi, a także przekąska na ciepło dla najmłodszych.
Kolacja na ciepło dla gości nie jest długa ani męcząca w przygotowaniu. Zajmie ci to dosłownie kilkanaście minut, a składniki możesz dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Grzyby leśne dodadzą głębokiego aromatu, ale pieczarki również będą świetnym, szybkim zamiennikiem. Ugotowane jajka dodają sycącego charakteru przekąsce, a do tego są źródłem białka. Do tego chrupiąca papryka dodaje szybkiej kolacji na ciepło wyjątkowego czerwonego koloru. Całość tworzy apetyczne połączenie, a jeśli masz ochotę, możesz dorzucić również plasterki szynki.
Bułeczki podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika – nie potrzebujesz do nich właściwie żadnych dodatków. Możesz jednak podać sos czosnkowy albo ketchup.
Farsz do szybkiej kolacji na ciepło zacznij od grzybów – niezależnie, czy używasz pieczarek, czy grzybów leśnych, podsmażenie ich na maśle z odrobiną soli i pieprzu wydobędzie ich smak. Jeśli używasz suszonych grzybów, wcześniej namocz je w wodzie. Z kolei, gdy w twojej lodówce zalegają pieczarki, pamiętaj o podsmażaniu ich aż do momentu, kiedy woda całkowicie odparuje. Paprykę możesz pokroić w drobną kostkę, a jajka ugotuj na twardo (około 8-9 minut od momentu zagotowania wody) i posiekaj po ostudzeniu.
Składniki możesz nakładać bezpośrednio do bułki warstwami albo połączyć je najpierw w misce. Wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby podkreślić ich smak. Jeśli chcesz zrobić bardziej zwarty farsz do szybkiej kolacji dla gości z piekarnika, dodaj do podsmażonych grzybów, cebulki, papryki i jajka, odrobinę koncentratu pomidorowego. Możesz też użyć ketchupu. Dzięki temu nie musisz serwować osobno sosów do podpieczonych bułeczek.
Zapiekanie bułek z bogatym farszem nie powinno trwać długo – wystarczy 5–7 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Nie chodzi o pieczenie składników farszu, tylko o krótkie ich podgrzanie i uzyskanie chrupkiego pieczywa.
Jednym z najprostszych sposobów na urozmaicenie naszego przepisu na kolację na ciepło jest dodanie sera. Świetnie sprawdzi się tarty cheddar, mozzarella, gouda czy oscypek – możesz posypać nim wierzch bułek przed zapiekaniem lub wmieszać w farsz. Ser pod wpływem ciepła roztopi się, łącząc składniki i tworząc apetyczną, ciągnącą się warstwę.
Jeśli lubisz bardziej treściwe smaki, do farszu możesz dodać pokrojony w kostkę boczek, szynkę parmeńską, kabanosy albo grillowanego kurczaka. Mięso warto wcześniej podsmażyć z cebulą i przyprawami.
Jeśli szybka kolacja dla gości ma być bardziej aromatyczna, możesz użyć świeżych lub suszonych ziół. Każda z tych opcji doskonale sprawdzi się też do dekoracji. Użyj delikatnej natki pietruszki, aromatycznej bazylii albo bogatego w smaku tymianku. Do grzybów dobrze też smakuje czosnek granulowany oraz papryka słodka mielona. Przyprawy i zioła możesz dodać już na patelni, kiedy podsmażysz cebulę z grzybami. Świeże gałązki najlepiej ułożyć na podpieczonych bułeczkach.
Ciekawym pomysłem będzie też doprawienie farszu pastą z suszonych pomidorów, pesto bazyliowym albo pikantnym ajwarem. Do jajek i warzyw możesz też dodać odrobinę majonezu lub musztardy – taka kremowa baza świetnie połączy składniki.
Bułki najlepiej sprawdzą się pełnoziarniste, ale możesz też użyć białych kajzerek lub nawet bagietki pokrojonej na kawałki. Ważne, aby pieczywo było świeże i miało zwartą strukturę. Połówki bułek dobrze jest delikatnie wydrążyć, bo dzięki temu farsz lepiej się trzyma i nie wypada po pierwszym kęsie. Środek bułki możesz zachować i podsmażyć z odrobiną masła, tworząc coś w rodzaju grzanek do innego dania. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, tworząc kolację na ciepło dla gości!
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 187
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20150
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 187
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20150
Składniki
Bułki przekrój na pół. Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasiennie i pokrój drobno. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój na małe kawałki. Grzyby umyj, drobno pokrój i podsmaż na maśle do zarumienienia.
Wydrąż trochę środka z każdej z połówek bułek. Podziel składniki na 8 części i nakładaj na każdą połówkę jedną część. Układaj dowolnie, wedle życzenia, możesz wszystko delikatnie wymieszać i wówczas rozdzielać na połówki bułek (patrz zdjęcie).
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 170 stopni. Gotowe bułeczki włóż dosłownie na 5 minut, by były lekko ciepłe i chrupiące. Na koniec udekoruj natką pietruszki. Gotowe! Proste, a pyszne i szybkie w przygotowaniu! Bułeczki są też bardzo pożywne i sycące.